آسیب رباط صلیبی چیست؟ و فیزیوتراپی چه کمکی به درمان رباط صلیبی میکند؟ در این وضعیت رباط صلیبی قدامی که یکی از نوارهای بافتی قوی است و استخوان ران را به استخوان درشت نی متصل می کند دچار پارگی یا رگ به رگ شدگی می شود.
ورزشکاران هاکی، فوتبال و بسکتبال که زانوی آن ها به سرعت حرکت داده می شود بیشتر در معرض این آسیب هستند.
این نوع آسیب معمولا در طول ورزش هایی که شامل توقف یا تغییر جهت ناگهانی، پریدن و فرود آمدن هستند اتفاق می افتد.
رباط صلیبی قدامی یکی از چهار رباط اصلی است که مفصل زانو را ثابت نگه می دارد. این رباط از مواد فیبری سخت ساخته شده و حرکت بیش از حد مفاصل را با محدود کردن تحرک کنترل می کند.
از میان چهار رباط اصلی زانو، رباط صلیبی قدامی بیشتر از سایرین دچار آسیب می شود. در صورت آسیب دیدگی اغلب احساس می کنید زانو در حال خالی کردن است.
درمان بسته به درجه آسیب احتمالا شامل اصل RICE (استراحت، یخ، کمپرس، ارتفاع) خواهد بود.
ابتدا استراحت و پس از چند روز انجام تمرینات توانبخشی به بازیابی قدرت و تحرک کمک کرده و جراحی آخرین گزینه برای جایگزینی رباط پاره شده است.
یک برنامه تمرینی فیزیوتراپی رباط صلیبی مناسب به کاهش خطر آسیب دیدگی آن کمک می کند.
رباط صلیبی قدامی نواری متشکل از بافت همبند متراکم است که از استخوان ران تا استخوان درشت نی کشیده شده و ساختاری مهم در مفصل زانو در نظر گرفته می شود، چراکه حرکت و فشارهای چرخشی قدامی تیبیا را تحمل می کند.
این رباط از قسمت خلفی میانی در شکاف کندیل خارجی فمورال منشاء گرفته و تا برجستگی جلویی بین کندیلوئید درشت نی ادامه داشته و به شاخ خلفی منیسک داخلی می پیوندد.
رباط صلیبی در طول مفصل از بخش های قدامی و میانی استخوان ران تا استخوان درشت نی کشیده شده و بصورت مارپیچ به سمت بیرون به دور خود می چرخد.
رباط صلیبی قدامی از دو بخش باندل قدامی داخلی و باندل خلفی خارجی تشکیل شده که با توجه به محل قرارگیری در پلاتوی تیبیا نامگذاری می شوند.
زمانی که زانو کشیده می شود باندل خلفی خارجی سفت و باندل قدامی داخلی نسبتا شل می شود.
هرچند هنگامی که زانو خم می شود، محل اتصال رباط به فمورال جهت افقی تری به خود گرفته و باعث می شود باندل قدامی داخلی سفت و باندل خلفی خارجی شل شود و در نتیجه باندل قدامی داخلی به تنهایی فشار وارده بر تیبیا قدامی را تحمل می کند.
در صورت بروز هر گونه آسیب در ناحیه رباط صلیبی ، فیزیوتراپی می تواند کمک شایانی به بهبود و ریکاوری این آسیب داشته باشد.
رباط صلیبی در برابر حرکات قدامی و چرخش داخلی تیبیا مقاومت کرده و نقش مهمی در ثبات چرخشی ایفا می کند.
این عملکرد از سابلوکساسیون قدامی مفاصل تیبیوفمورال جانبی و داخلی جلوگیری می کند که برای تغییر محور بسیار مهم است.
ثابت شده است که رباط صلیبی قدامی دارای گیرنده هایی مکانیکی است که تغییر در جهت حرکت، موقعیت مفصل زانو، شتاب، سرعت و کشش را تشخیص می دهد.
یک عامل کلیدی در بی ثباتی پس از آسیب های رباط صلیبی قدامی، تغییر عملکرد عصبی عضلانی و اخلال در سیستم اطلاعات حسی پیکری است.
برای ورزشکارانی که حرکاتی همچون پریدن و کاهش سرعت سریع انجام می دهند مهم است که زانو هنگام اکستنشن ثابت و پایدار باشد.
بیشتر بخوانید : آسیب های شایع زانو
زمانی که رباط آسیب می بیند گفته می شود رگ به رگ شده است. آسیب رباط صلیبی از ۱ تا ۳ درجه بندی می شود:
معمولا در افرادی که پارگی کامل رباط دارند برای رفع آسیب عمل جراحی در نظر گرفته می شود.
در غیر این صورت یعنی آسیب درجه ۱ و یا درجه ۲، فیزیوتراپی رباط صلیبی راه کارهای متعددی را برای درمان این آسیب در اختیار بیماران قرار میدهد.
رباط صلیبی به چند طریق دچار آسیب می شود:
چندین مطالعه نشان داده است که در برخی از ورزشها احتمال آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی در ورزشکاران زن نسبت به ورزشکاران مرد بیشتر است.
دلیل بروز این آسیب تفاوت در شرایط فیزیکی، قدرت عضلانی و کنترل عصبی عضلانی است. سایر علل در نظر گرفته شده عبارتند از: تفاوت در تراز لگن و اندام تحتانی (پا)، شل بودن رباط ها و اثرات استروژن بر رباط.
عوامل متعددی از جمله موارد زیر وجود دارد که خطر آسیب دیدگی رباط صلیبی قدامی را افزایش می دهند:
۱. تشخیص
۲. آزمایشات ویژه
تست کشویی قدامی
در این آزمایش به پشت دراز کشیده و زانو را خم می کنید. شخص دیگری استخوان درشت نی که پشت زانو قرار دارد را گرفته و آرام به سمت جلو می کشد.
حرکت بیش از حد تیبیا در زیر استخوان ران نشان دهنده مثبت بودن تست و احتمال پارگی رباط صلیبی قدامی است.
درمان پزشکی
۱. داروهای ضد التهابی می توانند به کاهش تورم و درد کمک کنند.
۲. زانوبند: افرادی که رباط صلیبی قدامی آن ها آسیب دیده است می توانند هنگام دویدن یا ورزش کردن برای پشتیبانی بیشتر از بریس زانو استفاده کنند.
۳. تزریق استروئید به زانو
جراحی برای آسیب رباط صلیبی قدامی
بازسازی رباط صلیبی قدامی:
این پیوند همانند یک داربست عمل کرده و بافت رباط جدید می تواند روی آن رشد کند.
پیروی از اصل RICE:
اولتراسوند تراپی
یک روش مناسب در درمان و فیزیوتراپی رباط صلیبی ، استفاده از اولتراسوند تراپی است.
دستگاههای اولتراسوند در بافت نرم ارتعاشاتی ایجاد کرده و گرمای اولتراسوند تراپی و الکتروتراپی با افزایش جریان خون و کاهش درد توانبخشی بافتهای رباط صلیبی قدامی را سریعتر می کند.
گرمای تولید شده همچنین ماهیچه ها را شل کرده و توانایی کشش بافت های نرم را افزایش می دهد.
تحریک الکتریکی از راه پوست
این روش به دو صورت عمل می کند. ۱. ایجاد تحریکی که بدن نسبت به درد واکنشی متفاوت نشان می دهد و ۲. انقباض مصنوعی عضله و شکستن چرخه اسپاسم.
تحقیقات نشان داده است که تحریک الکتریکی همراه با ورزش پس از بازسازی رباط صلیبی قدامی باعث افزایش دامنه حرکتی برای اکستنشن و خم شدن زانو می شود.
لیزر درمانی سطح پایین
در این روش با استفاده از طول موج های کوتاه نور (۶۰۰ الی ۱۰۰۰ نانومتر) که به بافت نفوذ می کنند سرعت بهبودی افزایش یافته و درد و تورم کاهش می یابد.
نتایج یک مطالعه منتشر شده نشان داده است که لیزر درمانی سطح پایین سرعت بهبودی و استحکام رباط های داخلی را هنگام کشش افزایش می دهد.
ویرپول تراپی
هیدروتراپی به شکل وان گردابی پس از بهبود زخم های رباط بازسازی شده می تواند برای کاهش درد و افزایش دامنه حرکتی مفید باشد.
انجام تمرینات دامنه حرکتی در حالی که بیمار در ویرپول سرد قرار گرفته است می تواند به افزایش حرکت زانو کمک کند.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی زانو
مقاله ای جامع و کامل در خصوص انواع آسیب های زانو و درمان های فیزیوتراپی آن
۱. اهداف اولیه قبل از جراحی
هدف اصلی بازیابی عملکرد و قدرت طبیعی عضله چهارسر ران و حمایت صحیح از زانو است.
تمرینات عضلات چهارسر
به پشت دراز بکشید و یک حوله کوچک زیر زانو قرار دهید. با فشار دادن پشت زانو به روی حوله عضلات چهارسر را سفت کنید. پنج ثانیه در این حالت بمانید و سپس استراحت کنید.
اسکوات قوس کوتاه
به پشت دراز بکشید و یک توپ را زیر زانو قرار دهید. زانو را به طور کامل صاف کنید و توپ را پشت زانو نگه دارید.
صاف بلند کردن پا
عضله چهارسر بالای ران را سفت کنید و سپس به آرامی پای صاف را حدود ۱۲ تا ۱۵ اینچ به سمت بالا ببرید. به مدت دو ثانیه در این حالت بمانید و سپس به آرامی پا را پایین بیاورید.
سر دادن پاشنه پا
به پشت دراز بکشید، به آرامی زانو را خم کنید و پاشنه پا را به سمت باسن حرکت دهید.
خم کردن زانوها
روی شکم دراز بکشید و با درگیر کردن عضلات همسترینگ پشت ران به آرامی زانوی آسیب دیده را به سمت بالا خم کنید.
بلند کردن پاشنه
این تمرین در حالت ایستاده انجام می شود. برای تعادل یک دست را روی پشتی صندلی قرار دهید.
اکنون پاشنه پای آسیب دیده را به آرامی بالا بیاورید و روی نوک پاها بایستید. پنج تا ده ثانیه در این حالت بمانید و سپس به آرامی پاشنه ها را پایین بیاورید. این تمرین را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
بیشتر بخوانید : ۱۰ تمرین فیزیوتراپی زانو
۲. پس از جراحی (توانبخشی بعد از عمل)
هفته اول
برای کاهش تورم از یخ استفاده کنید و مرتبا پا را بالا نگه دارید. استفاده از زانوبند و عصا ضروری بوده و هدف اکستنشن کامل و ۷۰ درجه فلکشن تا پایان هفته اول است.
حداقل به مدت ۸ هفته باید حرکات چند جهته کشکک را انجام دهید. سایر تمرینات موبیلیزاسیون در ۴ هفته اول شامل اکستنشن غیرفعال زانو (بدون هایپراکستنشن) و فلکشن غیرفعال و فعال است.
می توانید برای تقویت عضلات ساق پا، همسترینگ و چهارسر ران (واستوس مدیالیس) تمرینات دیگری نیز انجام دهید.
هفته سوم و چهارم
بیمار باید سعی کند با کمک یک عصا مرحله استانس را هنگام راه رفتن افزایش دهد. با کنترل صحیح عضلات همسترینگ یا چهارسر ران می توان استفاده از عصا را کاهش داد.
هفته پنجم
استفاده از زانوبند به تدریج کاهش می یابد. موبیلیزاسیون غیرفعال حرکت را راحت تر می کند اما همچنان نباید زانو را کامل خم کنید.
می توانید ابتدا تمرینات زنجیره حرکتی بسته مرتبط با عضلات همسترینگ و چهارسر ران (واستوس مدیالیس) را انجام دهید.
تمرینات باید با شدت کم (۵۰ درصد حداکثر نیرو) شروع شوند و به تدریج به ۶۰ الی۷۰ درصد افزایش یابند.
تمرینات زنجیره حرکتی بسته با موقعیتهای کم فشار (پرس پا، استپ) شروع شده و سپس به تمرینات پیشرفته تر (به عنوان مثال تمرینات تیمی) ختم می شوند.
پیشرفت تمرینات به میزان درد، تورم و کنترل عضلات چهار سر ران بستگی دارد. اگر قدرت عمومی خوب باشد می توانید تمرینات حس عمقی و هماهنگی مانند تمرینات تعادلی روی تخته را انجام دهید.
هفته دهم
می توان حرکات پویا به جلو، عقب و کنار و همچنین تمرینات ایزوکینتیک را به برنامه اضافه کرد.
پس از سه ماه
بیمار می تواند پس از سه ماه به تمرینات عملکردی مانند دویدن و پریدن ادامه دهد. با شدیدتر شدن تمرینات حس عمقی و هماهنگی می توانید سریعتر جهت حرکت را تغییر دهید.
برای تحریک هماهنگی و کنترل از طریق پردازش اطلاعات داخلی و خارجی، لازم است تغیراتی در ورودی قابل مشاهده، ثبات، سرعت اجرای تمرین، پیچیدگی، مقاومت، عملکرد یک یا دو پا و غیره ایجاد شده و تمرینات شدیدتر شوند.
ماه چهارم و پنجم
هدف نهایی به حداکثر رساندن استقامت و قدرت تثبیت کننده های زانو و همچنین بهینه سازی کنترل عصبی عضلانی با تمرینات پلایومتریک است.
همچنین افزودن تمرینات ورزشی خاص مربوط به شتاب و کاهش سرعت، تغییر در مانورهای دویدن و چرخش، رفلکس های آرتروکینتیک را بهبود بخشیده و از بروز آسیب های جدید در طول مسابقه جلوگیری می کند.
در صورت امکان از پاها استفاده نکنید و در چند هفته اول پس از جراحی که بهبودی سریع تر اتفاق میافتد استراحت کنید.
کاهش تورم به بهبودی سریع تر کمک میکند، بنابراین مرتبا روی زانو یخ قرار دهید. در صورت امکان برای دریافت بیشترین نتیجه از سیستم سرما درمانی فعال استفاده کنید.
دستورالعمل های متخصص فیزیوتراپی را به دقت دنبال کنید و کاری بیشتر از آنچه توصیه شده است انجام ندهید.
برای اطمینان از تکمیل روند بهبودی دوره درمان را به طور کامل پشت سر بگذارید.
در صورت آسیب رباط صلیبی همین امروز با کلینیک فیزیوتراپی دایان در شمال شرق تهران برای شروع فرآیند درمان با استفاده از تجهیزات پیشرفته و متخصصین مجرب و دریافت یک برنامه تمرینی توانخبشی اقدام کنید.
شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری : ۰۲۱۲۲۷۸۶۰۴۹ – ۰۹۱۲۸۳۴۰۵۳۶