اسپوندیلوآرتروپاتی چیست؟ تشخیص و درمان

فیزیوتراپی اسپوندیلوآرتروپاتی چیست
فیزیوتراپی اسپوندیلوآرتروپاتی چیست

شش نوع بیماری که به یکدیگر مرتبط هستند، اما علائم خاص آن ها متفاوت است اسپوندیلوآرتروپاتی (که گاهی با عنوان اسپوندیلوآرتریت نیز شناخته می شود) به گروهی از بیماری های روماتیسمی التهابی اشاره دارد که شامل اسپوندیلیت آنکیلوزان و آرتریت پسوریازیس است.

علائم عمده این بیماری ها شامل درد و التهاب مفاصل است که گاهی ستون فقرات را تحت تأثیر قرار می دهد.

درد بدن و فیزیوتراپی

از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!

این بیماری ها در برخی موارد سیستمیک شده و باعث التهاب چشم، دستگاه گوارش و پوست می شوند.

اسپوندیلوآرتروپاتی ها با چندین ژن مرتبط هستند. برخی کارشناسان بر این باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باعث پیشرفت این بیماری می شود.


بیشتر بخوانید : معرفی انواع آرتروز


علائم و عوامل خطر

شش بیماری زیر تحت عنوان اسپوندیلوآرتروپاتی طبقه بندی می شوند. با وجود همپوشانی زیاد، هر کدام از این بیماری ها علائم و عوامل خطر خاص خود را دارند.

اسپوندیلیت آنکیلوزان

اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی آرتروز است که در درجه اول با التهاب مزمن مفاصل و رباط های ستون فقرات مشخص شده و باعث درد و خشکی می شود.

در موارد شدید احتمال دارد مهره ها جوش بخورند (وضعیتی که به آن آنکیلوز گفته می شود) و در نتیجه ستون فقرات خشک و غیر قابل انعطاف می شود.

خمیدگی غیر طبیعی بدن یکی از نتایج این بیماری است. گاهی مفاصل دیگر شامل لگن، زانو، مچ پا، گردن یا شانه ها نیز تحت تأثیر قرار می گیرند.

این بیماری همچنین می تواند دارای اثرات سیستمیک (اثر گذاشتن بر اندام های مختلف بدن) از جمله تب، خستگی و التهاب چشم یا روده باشد.

درگیری قلب یا ریه نیز نادر اما ممکن است. مردان دو تا سه برابر بیشتر از زنان به اسپوندیلیت آنکیلوزان مبتلا می شوند. بیماری به طور معمول در نوجوانان یا 20 سالگی شروع می شود.

تصور می شود ژنی با نام 27HLA-B یک عامل خطر باشد.

جمعیت های خاص از جمله قبایل بومی آمریکا در کانادا و غرب ایالات متحده و همچنین یوپیک و اسکاندیناوی آلاسکا و سیبری سامی احتمالاً بیشتر این ژن را دارند.

اعضای خانواده کسانی که این ژن را دارند نیز نسبت به افرادی که این ژن را ندارند بیشتر در معرض خطر هستند.

آرتریت پسوریازیس

آرتریت پسوریازیس نوعی آرتروز است که با پسوریازیس (بیماری پوستی با مشخصه های قرمزی، تکه تکه، برجسته یا پوسته پوسته شدن پوست) و مشکلات مزمن مفصل همراه است.

علائم پسوریازیس و التهاب مفصل معمولاً به طور جداگانه ایجاد می شوند. بیشتر بیماران علائم پسوریازیس را قبل از علائم آرتروز تجربه می کنند.

این بیماری معمولاً در سنین 30 تا 50 سالگی دیده می شود. زنان و مردان به طور مساوی تحت تأثیر آرتروز پسوریازیس که به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می شود قرار می گیرند.

وراثت نیز می تواند در ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد.

آرتریت واکنشی

آرتریت واکنشی که در گذشته تحت عنوان سندرم ریتر شناخته می شد نوعی آرتروز است که می تواند طی دو تا چهار هفته پس از عفونت باکتریایی ایجاد شود.

مشخصه این بیماری تورم در یک یا چند مفصل است. در اکثر موارد به خودی خود برطرف می شود اما برخی افراد به نوع مداوم بیماری مبتلا شده و یا علائمی دارند که بهبود یافته و عود می کند.

باکتری هایی که معمولاً با آرتریت واکنشی در ارتباط هستند عبارتند از:

  • کلامیدیا تراکوماتیس: این باکتری از طریق تماس جنسی منتشر شده و عفونت از واژن، مثانه یا مجرای ادرار شروع می شود.
  • سالمونلا، شیگلا، یرسینیا و کمپیلوباکتر: این باکتری ها به طور معمول دستگاه گوارش را آلوده می کنند.

آرتریت واکنشی در افرادی که در معرض این باکتری ها قرار دارند و در مردان 20 تا 50 ساله بیشتر اتفاق می افتد.

افرادی که به دلیل ایدز و اچ آی وی سیستم ایمنی ضعیف دارند نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند.

برای کنترل عفونت اولیه از آنتی بیوتیک استفاده می شود. علائم آرتروز در برخی موارد تا یک سال ادامه می یابند، اما معمولاً خفیف هستند و در زندگی روزمره تداخل ایجاد نمی کنند.

برخی بیماران به آرتروز مزمن و شدید مبتلا هستند که کنترل آن دشوار است و گاهی منجر به آسیب مفاصل می شود.

آرتریت انتروپاتیک

آرتریت انتروپاتیک نوعی آرتریت التهابی مزمن است که با بیماری های التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو و بیماری کرون همراه است.

شایع ترین علائم این بیماری التهاب مفاصل محیطی و ناراحتی های شکمی است. احتمال دارد در برخی بیماران کل ستون فقرات درگیر شود.

اسپوندیلوآرتروپاتی تمایز نیافته

اگر بیمار علائم اسپوندیلیت داشته باشد اما معیارهای خاصی که برای تشخیص قطعی اسپوندیلیت آنکیلوزان یا اسپوندیلوآرتروپاتی لازم است دیده نشود تشخیص اسپوندیلوآرتروپاتی تمایز نیافته خواهد بود.

اسپوندیلوآرتروپاتی تمایز نیافته در بعضی موارد به یکی از انواع قابل تشخیص بیماری تبدیل می شود.

اسپوندیلوآرتریت نوجوانان

اسپوندیلوآرتریت نوجوانان گروهی از بیماری ها هستند که قبل از 16 سالگی ایجاد می شوند اما ممکن است در تمام بزرگسالی ادامه داشته باشند.

این بیماری ها شامل اسپوندیلوآرتروپاتی تمایز نیافته، اسپوندیلیت انکیلوزان جوانان، آرتریت پسوریازیس، آرتریت واکنشی و بیماری های التهابی روده ناشی از اسپوندیلیت هستند.

اسپوندیلوآرتروپاتی نوجوانان به طور معمول اندام تحتانی را درگیر کرده و اولین علائم آن درد و التهاب مفصل ران، زانوها، کمر، پاشنه ها و انگشتان پا است.

در بزرگسالی ستون فقرات بیشتر درگیر می شود. دقیقاً مشخص نیست که چه عواملی مسئول ایجاد این شرایط هستند، اما تصور می شود که وراثت در این موضوع نقش دارد.

تشخیص اسپوندیلوآرتروپاتی

تشخیص اسپوندیلوآرتروپاتی یا اسپوندیلوآرتریت

اگر پزشک شک داشته باشد که به یکی از انواع اسپوندیلوآرتریت مبتلا هستید در اولین مرحله معاینه فیزیکی انجام می دهد و در مورد سوابق پزشکی از شما سوال می پرسد.

آزمایشات برای رسیدن به تشخیص رسمی لازم بوده و احتمالاً شامل موارد زیر هستند:

  • اشعه ایکس: تغییر در مفاصل ساکروایلیاک، یا همان مفاصل متصل کننده استخوان خاجی و استخوان بالای لگن غالباً نشانه اصلی بیماری اسپوندیلوآرتریت است.
  • تصویربرداری تشدید مغناطیسی (ام آر آی): در صورتی که نتایج اشعه ایکس واضح نباشد ام آر آی علائم را با دقت بیشتری نشان می دهد.
  • آزمایش خون: از طریق آزمایش خون می توان ژن 27 HLA-B را تشخیص داد. (با این حال داشتن این ژن لزوماً به این معنا نیست که به اسپوندیلوآرتریت مبتلا خواهید شد).

درمان اسپوندیلوآرتروپاتی

اسپوندیلوآرتروپاتی ها قابل درمان نیستند اما می توان علائم را کنترل کرد. برنامه درمانی به نوع اسپوندیلوآرتروپاتی و علائم خاص بستگی دارد.

گزینه های درمانی عبارتند از:

  • داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی: داروهای مختلفی وجود دارد که برای تسکین موقت درد و التهاب ناشی از اسپوندیلوآرتریت مؤثر هستند.

این داروها شامل داروهای بدون نسخه مانند ادویل (ایبوپروفن) و الیو (ناپروکسن) می باشند. داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی تجویزی قوی تر نیز در دسترس هستند.

  • تزریق کورتیکواستروئید: زمانی که تورم مفصل گسترده نباشد تزریق مستقیم داروی کورتیکواستروئید به مفصل یا غشای اطراف ناحیه آسیب دیده می تواند به سرعت باعث تسکین شود.
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح كننده بیماری: اگر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و كورتیكواستروئیدها مؤثر نباشند، پزشک برای تسكین علائم و جلوگیری از آسیب مفصل داروهای ضد روماتیسمی اصلاح كننده بیماری تجویز می كند.

این داروها برای آرتروزی که مفاصل بازوها و پاها را تحت تأثیر قرار می دهد بیشترین تأثیر را دارند. متوترکسات یکی از متداول ترین داروها در این گروه است.

  • فاکتور نکروز دهنده تومور آلفا (مسدود کننده های TNF): این داروها پروتئین خاصی که باعث التهاب می شود را هدف قرار می دهند و اغلب برای آرتروز مفاصل پا و ستون فقرات مؤثر هستند.

هومیرا (ادالیمومب) یک نمونه از مسدودکننده های TNF است. این داروها می توانند عوارض جانبی جدی مانند افزایش خطر عفونت ایجاد کنند.

در برخی موارد برای کاهش فشار بر مهره ها جراحی ستون فقرات لازم است. این مشکل بیشتر در اسپوندیلیت آنکیلوزان دیده می شود.

زمانی که التهاب غضروف لگن را از بین می برد از طریق روش جایگزینی مفصل ران با پروتز به نام تعویض مفصل ران می توان درد را تسکین داد و عملکرد مفصل را بازگرداند.

عوارض اسپوندیلوآرتروپاتی

زندگی با یکی از انواع اسپوندیلوآرتریت شما را در معرض عوارض سیستمیک خاص قرار می دهد. این عوارض شامل موارد زیر هستند:

  • یوئیت، یا التهاب چشم که باعث قرمزی و درد می شود. این مشکل تقریباً 40 درصد افراد مبتلا به اسپوندیلوآرتریت را درگیر می کند.
  • التهاب دریچه آئورت قلب
  • پسوریازیس که نوعی بیماری پوستی است و اغلب با آرتریت پسوریازیس همراه است.
  • التهاب روده
  • پوکی استخوان که در نیمی از بیماران مبتلا به اسپوندیلیت آنکیلوزان و به خصوص افرادی که عمل فیوژن ستون فقرات انجام داده اند اتفاق می افتد.

پوکی استخوان می تواند خطر شکستگی ستون فقرات را افزایش دهد.


بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی روماتیسم مفصلی


سخن آخر

اکثر افراد علی رغم تأثیری که اسپوندیلوآرتریت بر زندگی روزمره می گذارد می توانند با این شرایط به زندگی خود ادامه دهند.

ورزش منظم می تواند به سلامت مفاصل کمک کند. از پزشک درباره ورزشی که برای شما مناسب است سؤال بپرسید و یا به یک مشاور فیزیوتراپی مراجعه کنید.

همچنین اگر سیگار می کشید ترک کنید، چراکه این عادت می تواند بیماری شما را بدتر کند.

برای درمان و بهبود دردها و التهاب مفاصل ناشی از انواع مختلف بیماری های آرتروز و آرتیت از جمله اسپوندیلوآرتروپاتی با کلینیک فیزیوتراپی دایان تماس بگیرید.

شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل02122786049 – 09128340536

5 1 امتیازدهی
امتیازدهی

بفرست برای کسی که نیاز داره ببینه . . .

بیشتر در این رابطه بخوانید

آخرین مقالات در فیزیوتراپی دایان

عضویت
اطلاع دهی برای
guest

0 نظرات
بارخورد درون خطی
نمایش همه دیدگاه‌ها