اسپاسم یا گرفتگی عضلانی نسبتاً شایع بوده و اکثراً در عضلات پا اتفاق می افتد، هرچند تمام عضلات از جمله کمر، دست، پا یا انگشتان نیز می توانند دچار اسپاسم شوند.
اسپاسم عضلانی می تواند از چند ثانیه تا ۱۵ دقیقه طول بکشد. در صورت گرفتگی عضلانی مزمن بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
اسپاسم عضلانی بصورت انقباض بوده و یا همانند وجود یک گره در عضله احساس خشکی و گرفتگی خواهید داشت.
پس از توقف انقباض عضله حساس بوده و در این ناحیه درد احساس خواهید کرد. اسپاسم شدید گاهی توانایی حرکت کردن را از فرد می گیرد.
برای رفع اسپاسم عضلانی برخی درمان های خانگی خاص توصیه شده است که برای بسیاری از افراد مفید هستند، اما نتایج مطالعات کنترل شده در ارتباط با اثرگذاری برخی از این روش های درمانی محدود است.
در اینجا چند روش آورده شده است که می توانید امتحان کنید:
کشش عضله ای که دچار اسپاسم شده است معمولاً می تواند به بهبود یا متوقف شدن اسپاسم کمک کند. در ادامه تمرین های کششی برای عضلات ساق پا، ران، کمر و گردن آورده شده است.
برای انجام اولین تمرین:
این تمرین برای رفع اسپاسم عضله همسترینگ نیز مؤثر است.
تمرین کششی دیگری که می توانید انجام دهید بصورت زیر است:
اولین و ساده ترین راه برای کشش اسپاسم کمر راه رفتن است که می تواند عضلات کمر را شل کرده و اسپاسم را برطرف کند. برای شل کردن عضلات کمر با سرعت کم و ثابت راه بروید.
چرخش شانه را می توانید در هر مکان در حالی که در اتومبیل نشسته اید، پشت میز و یا هنگامی که در صف منتظر ایستاده اید انجام دهید.
کشش برای شما عالی است و استفاده از تجهیزات اضافی مانند نوارهای مقاومتی و غلتک های فومی می تواند اسپاسم عضلات را سریعتر برطرف کند.
ماساژ می تواند یک روش عالی برای تسکین درد جسمی و درمان گرفتگی عضلات باشد.
سرما یا گرما درمانی می تواند برای درمان درد و اسپاسم بسیار مؤثر باشد.
برای اسپاسم مداوم روزانه بر روی عضله یک کیسه یخ قرار دهید. حتما یخ را در یک حوله یا پارچه نازک بپیچید تا مستقیماً روی پوست نباشد.
قرار دادن یک پد گرم بر روی ناحیه برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه می تواند مؤثر باشد اما علاوه بر انجام این کار از کیسه یخ نیز استفاده کنید.
دلیل انجام این کار این است که گرما برای کاهش درد مفید است اما احتمالاً التهاب را افزایش خواهد داد. یخ این التهاب را برطرف می کند.
حمام گرم، دوش آب گرم یا در صورت در دسترس بودن استفاده از وان آب گرم نیز می تواند از دیگر گزینه های گرما درمانی باشد و همگی به شل شدن عضلات کمک می کنند.
هنگامی که دچار اسپاسم شدید سعی کنید کمی آب بنوشید.
برای کمک به پیشگیری از اسپاسم به خصوص اگر ورزش می کنید یا هوا گرم است مطمئن شوید که هیدراته می مانید.
توصیه های مربوط به میزان آب مصرفی بر اساس مواردی مانند نیازهای فردی، فعالیت ها، سبک زندگی و آب و هوا متفاوت است اما در اینجا مقادیری آورده شده است که می توانید از آن ها استفاده کنید.
خانم ها ۲.۷ لیتر برابر ۹۱ اونس یا ۱۱ لیوان
زنان باردار ۳ لیتر برابر ۱۰۱ اونس یا ۱۲ لیوان
زنان شیرده ۳.۸ لیتر برابر ۱۲۸ اونس یا ۱۶ لیوان
آقایان ۳.۷ لیتر برابر ۱۲۵ اونس یا ۱۵.۵ لیوان
سازمان غذا و تغذیه در سال ۲۰۰۴ گزارشی شامل دستورالعمل های کلی برای میزان مصرف آب از جمله آب دریافتی از غذاها و نوشیدنی ها منتشر کرد.
بر اساس این گزارش حدود ۸۰ درصد آب مورد نیاز ما می تواند از طریق نوشیدنی ها از جمله آب ساده و ۲۰ درصد از طریق مواد غذایی تأمین شود.
برخی افراد متوجه می شوند که می توانند در طول شب گرفتگی عضلات پا را (که احتمالاً در ۶۰ درصد بزرگسالان رخ می دهد) با انجام برخی ورزش های سبک قبل از خواب برطرف کنند.
برخی نمونه های ورزش سبک عبارتند از:
ورزش سبک می تواند به شما کمک کند اما ورزش متوسط یا شدید خواب شما را تحت تأثیر قرار دهد، بنابراین بهتر است از انجام تمرینات شدید دقیقاً قبل از خواب خودداری کنید.
داروهای خوراکی مختلفی وجود دارد که می توانند به اسپاسم عضلانی کمک کنند:
برخی کرم های مسکن بدون نسخه حاوی لیدوکائین، کافور یا منتول بوده (به عنوان مثال محصولات تایگر بالم و بیوفریز) و برای رفع اسپاسم عضلانی مؤثر هستند.
بر اساس گزارشات ژل نرم کننده ساخته شده از کورکوما لونگا (زردچوبه) و دانه کرفس به کاهش درد و التهاب ناشی از اسپاسم عضلات کمک می کند.
بر اساس مقاله ای در سال ۲۰۱۶ در ارتباط با اسپاسم بر روی سه شرکت کننده یک مطالعه عینی انجام شد.
این افراد برای رفع گرفتگی های مربوط به ورزش پس از ۲۰ تا ۳۰ تنفس در هر دقیقه از روش تنفس سریع استفاده کردند.
در این روش عمیق تر و سریعتر از حالت طبیعی نفس می کشید. اگر اضطراب دارید احتمالاً تنفس سریع برای شما انتخاب خوبی نخواهد بود چراکه می تواند باعث ایجاد حمله شود.
در صورت داشتن اسپاسم عضلانی مداوم و خصوصاً هنگام شدید بودن گرفتگی پزشک برای شما داروی شل کننده عضله یا داروی مسکن تجویز خواهد کرد.
داروهایی که برای اسپاسم عضلانی استفاده می شوند شل کننده های اسکلتی عضلانی با عملکرد مرکزی نام داشته و معمولاً تنها برای دوره های ۲ تا ۳ هفته ای تجویز می شوند.
در صورت داشتن اسپاسم عضلانی مکرر و یا اگر درد در زندگی روزمره شما تداخل ایجاد می کند بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
اگر برای اسپاسم عضلانی به پزشک مراجعه کنید احتمالاً از شما درباره موارد زیر سؤال خواهد پرسید:
پزشک برای رد سایر شرایط پزشکی یا دلایلی که احتمال دارد در اسپاسم عضلانی نقش داشته باشند معاینه بدنی نیز انجام خواهد داد.
پزشک همچنین برای بررسی شرایط احتمالی مانند شکستگی آزمایشات تصویربرداری و برای یافتن علامتی از بیماری های دیگر آزمایش خون را توصیه می کند.
همچنین این احتمال وجود دارد که پزشک برای کمک به تقویت مجموعه خاصی از عضلات یا نرمش و انعطاف پذیری شما را برای فیزیوتراپی ارجاع دهد.
در صورتی که اسپاسم طولانی و دردناک باشد احتمالاً برای شما محلول هایی قوی تجویز می شود.
اگر اسپاسم در کمر است به متخصص جراحی بینی مراجعه کنید. این متخصصان برای تسکین اسپاسم عضلانی برای شما برخی تمرین ها و روش های درمانی تجویز خواهند کرد.
یک متخصص ماساژ درمانی نیز می تواند به شما کمک کند.
مکانیسم دقیق ایجاد اسپاسم عضلانی مشخص نیست اما محرک های رایج عبارتند از:
در اکثر مواقع به اسپاسم های عضلانی عنوان ایدیوپاتیک داده می شود و به این معناست که هیچ دلیل مشخصی ندارند.
شواهد درباره اثربخشی روش های درمانی برای جلوگیری از اسپاسم عضلات متفاوت است.
کارشناسان توصیه می کنند در صورتی که به طور کلی سالم هستید و گاه به گاه دچار اسپاسم عضلانی می شوید موارد زیر را رعایت کنید:
بر اساس یک مطالعه کوچک درباره دونده ها استفاده از نوار کینزیو یا جوراب های کمپرس می تواند از اسپاسم عضلانی در پاها جلوگیری کند.
شاید بخواهید سوابق گرفتگی عضلات را ثبت کنید و ببینید آیا به فعالیت خاصی مربوط است یا خیر. تغییر این فعالیت می تواند از بروز اسپاسم در آینده جلوگیری کند.
بعنوان مثال:
پاسخ به این سؤالات به شما در پیدا کردن دلیل ایجاد اسپاسم عضلانی کمک می کند.
اسپاسم های عضلانی معمولاً یک دوره کوتاه داشته و خوش خیم هستند. خود درمانی و به ویژه انجام تمرینات کششی برای اکثر افراد مفید است.
اگر با بهبودی حاصل نشد می توان از سایر روش های درمانی فیزیوتراپی همانند لیزر های پرتوان و کم توان، مگنت درمانی، شاک ویو درمانی، طب سوزنی، سوزن خشک، الکتروتراپی و… برای بهبود و درمان اسپاسم عضلات استفاده کرد.
اگر مرتباً اسپاسم دارید و یا گرفتگی ها بسیار دردناک هستند برای اطلاع از عامل تحریک اسپاسم به پزشک مراجعه کنید. برای تنظیم وقت ملاقات با متخصصین ما در کلینیک دایان با شماره های زیر تماس بگیرید.
شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت مشاوره و نوبت حضوری : ۰۲۱۲۲۷۶۴۵۵۵ – ۰۲۱۲۲۷۸۶۰۴۹ – ۰۹۱۲۸۳۴۰۵۳۶