درد پهلو گاهی ناشی از چندین بیماری و آسیب است که دو طرف کمر بین لگن و دنده ها را تحت تأثیر قرار می دهد.
سنگ کلیه، عفونت و کشیدگی عضلات از علل رایج درد پهلو هستند. خطر ابتلا به بیماری هایی که منجر به درد پهلو می شوند را می توان کاهش داد.
درمان بسته به علت بروز علائم شامل استراحت، نوشیدن مقدار زیادی آب، حفظ وزن سالم، مصرف مسکن و آنتی بیوتیک خواهد بود.
از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!
درد پهلو چیست
پهلو ناحیه ای است که در دو طرف بدن و پشت شکم، بین دنده های پایینی و باسن قرار دارد. به درد این ناحیه درد پهلو گفته شده و آسیب، بیماری و عفونت های مختلف منجر به بروز این درد می شوند.
شدت درد پهلو متفاوت بوده و گاهی از بین رفته و مجدد عود می کند. درد معمولا در یک طرف بدتر است، اما گاهی در هر دو سمت احساس درد خواهید داشت.
مشکلات کلیوی (مانند عفونت یا سنگ کلیه) از علل رایج درد پهلو هستند. آسیب های کمر نیز باعث ایجاد دردی می شوند که از ستون فقرات شروع شده و به پهلوها می رسد.
پزشک با تجویز استراحت و دارو مشکلاتی که باعث درد پهلو می شوند را درمان می کند.
درد پهلو چقدر رایج است
درد پهلو بسیار رایج است و تقریبا تمام افراد در مقطعی از زمان این درد را تجربه می کنند.
سنگ کلیه یکی از رایج ترین علل درد پهلو است و هر ساله بیش از نیم میلیون نفر برای این مشکل تحت درمان قرار می گیرند. از هر 10 نفر یک نفر در طول زندگی دچار سنگ کلیه می شود.
علت درد پهلو
درد پهلو می تواند ناشی از چندین آسیب و بیماری مختلف باشد که رایج ترین آن ها عبارتند از:
- مشکلات دستگاه ادراری : درد شدید کلیه گاهی ناشی از انواع مختلفی از عفونت های دستگاه ادراری از جمله عفونت کلیه و مثانه است. عفونت و انسداد حالب (مانند سنگ کلیه) معمولا باعث درد و همچنین علائم دیگری مانند تب، لرز، نفخ، استفراغ و وجود خون در ادرار (هماچوری) می شوند. کم آبی نیز از دلایل دیگری است که منجر به مشکلات دستگاه ادراری و در نتیجه درد پهلو خواهد شد.
- مشکلات کمر : آرتروز، شکستگی ها و مشکلات ساختاری در ستون فقرات در بروز کمردرد نقش دارند. فتق دیسک، فشردگی عصب و بیماری دژنراتیو دیسک باعث گسترش درد به پهلوها شده و فشارهای شدید منجر به اسپاسم عضلانی در پهلو یا پایین کمر خواهند شد.
- سایر بیماری ها : درد پهلو نشانه چندین بیماری از جمله بیماری کیسه صفرا، بیماری کبد، سرطان کلیه و برخی بیماری های دستگاه گوارش است.
- بیماری شریان کلیوی : این عارضه جریان خون به کلیه ها را مسدود می کند و گاهی باعث درد پهلو می شود.
- زونا : عفونت ویروسی باعث زونا شده و علائمی از جمله بثورات دردناک دارد که معمولا در یک طرف کمر دیده می شود.
- آنوریسم آئورت شکمی : قسمت پایین آئورت (رگ خونی اصلی که خون را از قلب خارج می کند) گاهی متورم شده و اگر خیلی بزرگ شود امکان پارگی وجود دارد. آنوریسم آئورت شکمی باعث درد و حساسیت در ناحیه پهلو می شود.
تشخیص علت درد پهلو
پزشک بیمار را معاینه کرده و به آرامی ناحیه حساس را لمس می کند. آن ها راجع به محل درد و اینکه آیا فعالیت های خاص باعث بدتر یا بهتر شدن درد می شوند یا خیر سؤالاتی می پرسد.
علائم دیگری که علاوه بر درد پهلو دارید را به پزشک اطلاع دهید. پزشک برای بررسی علائم سنگ کلیه، عفونت، جراحات یا هر نوع بیماری چندین آزمایش مختلف تجویز می کند که عبارتند از:
- پنل متابولیک جامع برای اطمینان از عملکرد طبیعی کلیه ها و عدم انسداد ناشی از وجود سنگ کلیه
- آزمایش کامل خون و ادرار، برای بررسی عملکرد اندام ها، تشخیص عفونت و علائم سرطان و سایر بیماریها
- سی تی اسکن یا سونوگرافی، برای تشخیص سنگ کلیه و اندازه و شکل آن ها
- سیستوسکوپی، برای تشخیص مشکلات دستگاه ادراری تحتانی
- اشعه ایکس یا ام آر آی ستون فقرات برای مشاهده تصاویر دقیق از صدمات یا ناهنجاری های ستون فقرات
بیشتر بخوانید : جدا شدگی عضله مستقیم شکمی
درمان درد پهلو
درمان به علت بروز درد پهلو بستگی دارد و پزشک با توجه به این موضوع، روش های زیر را توصیه می کند:
- مصرف آنتی بیوتیک : پزشک برای درمان پهلودرد ناشی از عفونت داروهای آنتی بیوتیک تجویز می کند. پیروی از دستورالعمل های پزشک و تکمیل دوره مصرف آنتی بیوتیک برای جلوگیری از عود درد ضروری است.
- نوشیدن آب بیشتر : اگر سنگ کلیه کوچک باعث درد شود احتمالا با نوشیدن آب زیاد می توانید سنگ را دفع کنید. از پزشک بپرسید که چقدر باید آب بنوشید. برای دفع سنگ های بزرگ تر احتمالا به داروها یا روش های کم تهاجمی مانند یورتروسکوپی یا سنگ شکنی با امواج شوک نیاز خواهید داشت.
- داروهای مسکن : داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی بدون نسخه درد را تسکین داده و به بیمار کمک می کنند تا هنگام بهبودی احساس راحتی بیشتری داشته باشد. اگر درد شدید باشد به داروهای تجویزی نیاز خواهید داشت. قبل از مصرف هر دارویی با پزشک صحبت کنید.
- جراحی : برخی مشکلات (مانند سرطان) نیاز به جراحی یا درمان های دیگر دارند. با پزشک درباره مناسب ترین طرح درمانی صحبت کنید.
- استراحت : درد پهلو که ناشی از رگ به رگ شدن یا کشیدگی کمر است معمولا با استراحت بهبود می یابد. از پزشک بپرسید که چه مدت باید استراحت کنید و چه زمانی می توانید دوباره به فعالیت های خود ادامه دهید.
حرکات کششی، ورزش و یک برنامه فیزیوتراپی ماهیچه های ستون فقرات را تقویت کرده و به جلوگیری از آسیب مجدد کمک می کنند.
جلوگیری از درد پهلوها
ممکن است همیشه نتوانید از درد پهلو جلوگیری کنید، اما می توانید با حفظ سلامتی، خطر ابتلا به مشکلات کلیوی، آسیب ها و بیماری ها را کاهش دهید. اقداماتی که باید انجام دهید عبارتند از:
- درست غذا بخورید و هیدراته بمانید : با نوشیدن آب زیاد، پرهیز از الکل و داشتن رژیم غذایی سالم می توان خطر ابتلا به سنگ کلیه را کاهش داد. آب، بدن را هیدراته نگه داشته و کلیه ها را تمیز می کند، در نتیجه احتمال عفونت کاهش یافته و سنگ های کمتری تشکیل می شوند. از پزشک درباره رژیم های غذایی کم سدیم و غنی از کلسیم که از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری می کنند سؤال بپرسید.
- حفظ وزن سالم : مرتب ورزش کنید و فعال بمانید. خطر ابتلا به سنگ کلیه در افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند بیشتر است. وزن اضافی به ستون فقرات نیز فشار وارد کرده و بدن را در برابر آسیب هایی که باعث درد پهلو می شوند آسیب پذیرتر می کند.
- مراقب دستگاه ادراری باشید : برای کاهش خطر ورود باکتری به دستگاه ادراری و ایجاد عفونت، همیشه بعد از رابطه جنسی ادرار کنید.
- خانم ها باید بعد از ادرار کردن خود را از جلو به عقب پاک کنند. مقدار آب زیاد بنوشید و در مواقع لازم سریعا دستشویی کنید. نگه داشتن ادرار در مثانه احتمال ایجاد عفونت را افزایش می دهد.
- به پزشک مراجعه کنید : در مورد واکسن ها (از جمله واکسن زونا) مطلع باشید. به طور مرتب برای غربالگری های سرطان و سایر بیماری ها برنامه ریزی کنید و با پزشک درباره کاهش خطر ابتلا به مشکلات کلیوی صحبت کنید.
در صورت تجربه درد پهلو چه زمانی باید با پزشک تماس گرفت
در صورت تجربه مشکلات زیر با پزشک تماس بگیرید:
- درد پهلوها که در عرض یک روز از بین نمی رود، یا از بین می رود و مجدد عود می کند.
- درد شدید که ناگهانی بروز می کند.
- دردی که انجام فعالیت های روزمره را دشوار می کند.
درد پهلو که همراه با علائم دیگر رخ می دهد گاهی نشانه یک بیماری جدی است. اگر درد پهلو همراه با علائم زیر را دارید فورا با پزشک تماس بگیرید:
- خون در ادرار یا درد هنگام ادرار کردن
- اسهال، یبوست یا نفخ
- تب، لرز یا سرگیجه
- نیاز مکرر به ادرار کردن
- سردرد
- حالت تهوع یا استفراغ
- بثورات پوستی
اگر علائمی مانند پهلو درد شدید، تب و لرز دارید باید فورا به پزشک مراجعه کنید. برای دریافت نوبت حضوری جهت فیزیوتراپی پهلو با کلینیک دایان در تهران تماس بگیرید.
در انتها شماره تماسهای کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل : 02122786049 – 09128340536