درمان برونشکتازی + تاثیر فیزیوتراپی

درمان برونشکتازی چیست
درمان برونشکتازی چیست
بنر تماس با فیزیوتراپی دایان

هدف از درمان برونشکتازی کنترل عفونت های ریه، تخلیه ترشحات بیش از حد و جلوگیری از عوارض است. برای این کار از آنتی بیوتیک ها، خلط آورها، گشاد کننده های برونش و چندین تکنیک مختلف دیگر استفاده می شود.

درد بدن و فیزیوتراپی

از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!

انتخاب رویکردهای درمانی با استراتژی و اهداف مختلف برای این شکل از بیماری انسدادی ریه به این دلیل است که مسیرهای تنفسی به طور غیر طبیعی و گشاد شده و باعث ایجاد التهاب و تجمع مخاط می شوند.

سپس مخاط ها مسیر تنفسی را مسدود کرده و به طور مداوم باعث تجمع باکتری‌ ها و ایجاد عفونت (و در نتیجه التهاب بیشتر) می ‌شوند. هر یک از این عوامل نیاز به رسیدگی دارند.

تغییر سبک زندگی

ایجاد تغییرات خاص در سبک زندگی به همراه مصرف داروها و درمان‌ های دیگر مفید خواهد بود. برخی از این تغییرات حتی در وهله اول به پیشگیری از برونشکتازی کمک می کنند.

ورزش

نشان داده شده است که ورزش سبک متناسب با توانایی های فیزیکی بیمار در بهبود عملکرد ریه افراد مبتلا به برونشکتازی نقش دارد.

برنامه‌ های توانبخشی ریوی به شما کمک می کنند دوباره روی پای خود بایستید و در محل امن مطب تحت نظر پزشک حرکت کنید.

از پزشک درباره شروع توانبخشی ریوی و گنجاندن ورزش های سبک مانند پیاده روی یا یوگا در برنامه روزانه یا هفتگی خود سوال بپرسید.

دریافت کالری کافی

برونشکتازی و بیماری مزمن انسدادی ریه (و داروهای مصرفی برای درمان این بیماری ها)، اشتها و میل به خوردن غذا را کاهش داده و باعث خستگی می شوند.

همچنین نفس کشیدن انرژی زیادی از شما گرفته و کالری کافی برای انجام این کار را دریافت نکرده اید.

با پزشک یا متخصص تغذیه درباره راه های مبارزه با این مشکل صحبت کرده و سعی کنید در طول روز شش تا هشت وعده غذایی کوچک تر سرشار از غلات کامل، میوه و سبزیجات بخورید.

به حداکثر رساندن مصرف مواد غذایی با سطح آنتی اکسیدان بالا مانند سبزیجات با برگ های تیره، انواع توت ها و مرکبات، سیستم ایمنی را تقویت کرده و به مبارزه با عفونت ها کمک می کند.

علاوه بر این، افزودن چربی های گیاهی مانند آووکادو، زیتون، نارگیل، مغزها و دانه ها به رژیم غذایی سطح انرژی را افزایش می دهد.


بیشتر بخوانید : ورزش برای بیماری مزمن انسدادی ریه


اجتناب از تحریک کننده های تنفسی

محرک های تنفسی علائم برونشکتازی را تشدید می کنند. ترک سیگار، دوری از دود سیگار و آلودگی هوا سه اقدامی است که می توانید برای جلوگیری از ابتلا به برونشکتازی یا پیشرفت آن انجام دهید.

روش های زیادی برای ترک سیگار وجود دارد که می توانید در صورت عدم آمادگی برای ترک ناگهانی سیگار آن ها را امتحان کنید. اگر به کمک نیاز دارید، حتما این موضوع را با پزشک در میان گذاشته و از او کمک بخواهید.

همچنین می توانید تغییراتی برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض سایر محرک های ریه ایجاد کنید.

به عنوان مثال، برای جذب کمتر آلودگی هوا سعی کنید به جای دویدن در پیاده رو، در نزدیکی خیابان های شلوغ در پارک ها ورزش کنید.

اگر باید به طور منظم در نزدیکی یک خیابان شلوغ قدم بزنید، سعی کنید این کار را قبل یا بعد از ساعات شلوغی انجام دهید.

اجتناب از تحریک کننده های تنفسی در درمان برونشکتازی

واکسن سالانه آنفولانزا

واکسن آنفولانزا به پیشگیری از آنفولانزا کمک کرده و از تشدید برونشکتازی نیز جلوگیری می کند.

از پزشک درباره اقدامات لازم برای دریافت واکسن سالانه آنفولانزا سؤال بپرسید. معمولا می توان واکسن آنفولانزا را در ماه های پاییز و زمستان از داروخانه های محلی تهیه کرد.

واکسن پنومونی

بیماران مبتلا به بیماری مزمن انسدادی ریه و برونشکتازی بیشتر در معرض خطر ابتلا به ذات الریه هستند، بنابراین دریافت واکسن به کاهش احتمال ابتلا به عفونت کمک می کند.

مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها توصیه می‌ کند اگر کمتر از 65 سال دارید و به بیماری ریوی مبتلا هستید، واکسن را یک ‌بار و سپس در دو نوبت زمانی تزریق کنید.


بیشتر بخوانید : درمان درد قفسه سینه


فیزیوتراپی بیماری ریه

دو نوع فیزیوتراپی قفسه سینه وجود دارد که به ویژه در صورت ترکیب شدن با سایر تکنیک های درمانی برای درمان برونشکتازی مفید هستند.

  • پرکاشن و ارتعاش قفسه سینه : این تمرین به تحرک بیشتر و شل شدن ترشحات و در نتیجه آسان تر شدن تخلیه آن ها از مجاری تنفسی کمک می کنند. این دو تکنیک با استفاده از دست و یا دستگاه دستی انجام می شوند.
  • درناژ وضعیتی : تکنیکی برای پاکسازی مسیر تنفسی است که از جاذبه برای کمک به تخلیه مخاط از ریه‌ ها استفاده می‌ کند.

این تکنیک گاهی همراه با سایر اشکال فیزیوتراپی قفسه سینه برای شل شدن بیشتر ترشحات و تخلیه راحت تر آن ها از مجاری تنفسی استفاده می شود.

تاثیرات فیزیوتراپی در درمان برونشکتازی

داروهای بدون نسخه

اکسپکتورانت ها داروهای بدون نسخه هستند که شل شدن مخاط و دفع آسان تر آن ها از راه های تنفسی را آسان تر می کنند. به عبارت دیگر، سرفه کارآمدتر می شود.

دو دارو با نام های تجاری روبی توسین و موسینکس خلط آورهای رایج هستند (دارای گوایفنسین به عنوان ماده فعال). می توانید این دو دارو را به شکل شربت یا قرص از داروخانه ها تهیه کنید.

داروهای تجویزی

از موکولیتیک ها برای از بین بردن ترشحات مخاطی استفاده می شود.

آنتی ‌بیوتیک ‌ها با درمان عفونت، باز کردن برونکودیلاتورها یا مسیرهای هوایی و راحت تر کردن تنفس، داروهای اولیه مورد استفاده در درمان برونشکتازی هستند.

برونکودیلاتورها

برونکودیلاتورها داروهایی رایجی هستند که برای درمان برونشکتازی تجویز می شوند. این داروها با باز کردن مسیرهای هوایی، تنفس را آسان‌ تر می‌ کنند.

آلبوترول و آتروونت (ایپراتروپیوم بروماید) برونکودیلاتورهای معروفی هستند که گاهی برای درمان آسم نیز تجویز می شوند.

موکولیتیک ها

داروهای رقیق کننده مخاط (معروف به موکولیتیک) مانند N- استیل سیستئین یا NAC نیز در درمان برونشکتازی کاربرد دارند.

این داروها معمولا از طریق یک نبولایزر با مخلوطی از محلول نمکی هیپرتونیک استنشاق شده و دارو به عمق ریه ها می رسد. موکولیتیک ها به رقیق و حل شدن ترشحات مخاطی و سرفه راحت تر کمک می کنند.

آنتی بیوتیک ها

آنتی ‌بیوتیک ‌های مورد استفاده در درمان انواع مختلف عفونت‌ های باکتریایی معمولا برای درمان عفونت‌ های ریوی مرتبط با برونشکتازی نیز کاربرد دارند، زیرا باکتری‌ ها اغلب برونش‌ ها را آلوده می ‌کنند.

آنتی بیوتیک ها باید توسط پزشک تجویز شوند. مفید بودن آنتی بیوتیک ها به علت برونشکتازی و همچنین شدت بیماری و سابقه عفونت از جمله اینکه چه نوع باکتری هایی در بدن وجود داشته یا وجود دارد بستگی خواهد داشت.

در نتیجه، قبل از شروع مصرف این داروها لازم است توسط پزشک معاینه شوید. آنتی بیوتیک ها را می توان به صورت خوراکی (از طریق دهان) و داخل وریدی دریافت و یا از طریق دستگاه نبولایزر استنشاق کرد.

برای جلوگیری از مقاومت آنتی بیوتیکی، حتما تمام داروهای خود را حتی اگر احساس بهتری داشتید مصرف کنید.

آنتی بیوتیک ها گاهی عوارض جانبی مانند مشکلات گوارشی ایجاد می کنند، اما می توان برخی از این واکنش ها را به حداقل رساند (مانند مصرف بیشتر غذاهای غنی از پروبیوتیک مانند کیمچی و ماست، مصرف پروبیوتیک ها در طول دوره درمان و بعد از آن و نوشیدن چای زنجبیل).

داروهای مورد استفاده در درمان برونشکتازی

عمل جراحي

اگر درمان محافظه کارانه نتیجه نداشته و برونشکتازی به بخش خاصی از ریه محدود باشد، برداشتن آن قسمت از ریه با جراحی (رزکسیون جراحی) در نظر گرفته می شود.

با این حال، توجه به این نکته ضروری است که برداشتن ریه با جراحی برای تمام افراد توصیه نمی شود، زیرا این عمل عوارض نسبتا زیادی دارد.

در واقع، برای مبتلایان به برونشکتازی با معیارهای مناسب به عنوان آخرین راه حل در نظر گرفته می شود. برای اطلاعات بیشتر و آگاهی از مناسب بودن جراحی برای شرایط خاص خود با پزشک صحبت کنید.


بیشتر بخوانید : درمان درد قفسه سینه و فیزیوتراپی


سوالات متداول

برونشکتازی چقدر جدی است؟

این بیماری بسته به نوع و تأثیر درمان، علائمی مانند سرفه و تنگی نفس و میزان تأثیر بر کیفیت زندگی می تواند بسیار جدی باشد.
با این حال برونشکتازی یک بیماری مرگبار نیست و اکثر مردم می توانند این وضعیت را مدیریت کنند.

آیا برونشکتازی قابل درمان است؟

خیر. برونشکتازی یک بیماری مزمن و غیر قابل درمان است و در صورت عدم رسیدگی احتمالا بدتر می شود. با این حال، هر چه بیماری زودتر تشخیص داده شود، احتمال پیشرفت آن کمتر است و علائم تشدید نخواهند شد.

برونشکتازی چگونه بر امید به زندگی تأثیر می گذارد؟

اگر این مشکل یکی از عوارض فیبروز کیستیک نباشد، اکثر افراد مبتلا به برونشکتازی به خصوص در صورت انتخاب درمان مناسب و داشتن سبک زندگی سالم طول عمر طبیعی خواهند داشت.
سن، سلامت کلی و شدت علائم از جمله عواملی هستند که بر مدت زندگی فرد مبتلا به برونشکتازی تأثیر می گذارند.

برای جلوگیری از تشدید برونشکتازی چه مدت باید آنتی بیوتیک مصرف کرد؟

حتی اگر احساس بهتری داشتید مصرف داروها را یک تا دو هفته زودتر از زمانی که پزشک تجویز کرده است قطع نکنید. اگر کل دوره دارو را به پایان نرسانید، علائم به راحتی عود می کنند.

درمان مناسب و فوری عفونت های ریه بسیار مهم است، زیرا با درمان به موقع می توان احتمال ابتلا به برونشکتازی را کاهش داد. برای دریافت خدمات درمانی برونشکتازی و فیزیوتراپی ریه می توانید به کلینیک فیزیوتراپی دایان در تهران مراجعه کنید.

شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل02122786049 – 09128340536

0 0 امتیازها
امتیازدهی

بفرست برای کسی که نیاز داره ببینه . . .

بیشتر در این رابطه بخوانید

آخرین مقالات در فیزیوتراپی دایان

عضویت
اطلاع دهی برای
guest

0 نظرات
بارخورد درون خطی
نمایش همه دیدگاه‌ها