چه احساسی باید داشت و چگونه می توان به روند بهبودی استخوان شکسته سرعت بخشید. شکستگی استخوان در طول دوره بهبودی باید مراحل مختلفی را طی کند و هر مرحله مجموعه ای از مشخصه های خاص خود را دارد.
از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!
میزان و نوع درد و سایر علائم و همچنین دامنه حرکت و قدرت تغییر خواهد کرد. آگاهی از این مراحل و احساساتی که باید داشته باشید می تواند به تشخیص سریع هرگونه ناهنجاری یا عارضه و مداخله بلافاصله پزشک کمک کند.
بهبود استخوان های شکسته معمولا حداقل شش هفته و در برخی دیگر بسیار بیشتر طول خواهد کشید. می توانید برای کمک به بدن در ترمیم شکستگی و بازگشت به عملکرد کامل اقداماتی انجام دهید.
تورم در ناحیه شکستگی
تورم یا التهاب بلافاصله پس از شکستگی استخوان ایجاد شده و از آنجا که با صدمات همراه است و بخش قابل توجه از دردی که تجربه می کنید را ایجاد می کند نگران کننده به نظر می رسد.
اما این التهاب بخشی اساسی از روند بهبودی است. به محل حادثه رانندگی یا آتش سوزی که عوامل اولیه برای کمک به منطقه می شتابند فکر کنید.
در داخل بدن سیستم ایمنی به محض ثبت آسیب سریعا واکنش نشان می دهد. سیستم ایمنی بدن برای ایجاد التهاب در محل آسیب از یک شبکه پیچیده از سلول ها، هورمون ها و سیگنال ها استفاده می کند.
چرا؟ محل آسیب دیده برای ترمیم سریع به خون حاوی اکسیژن، مواد مغذی و سلول های خاص فرستاده شده توسط سیستم ایمنی نیاز دارد.
زمان بهبودی به موارد زیر بستگی دارد:
- چه استخوانی شکسته است (استخوان های کوچکتر سریعتر بهبود می یابند)
- شدت آسیب
- سرعت و میزان تاثیر درمان
- نحوه مراقبت
- سلامت استخوان ها و بافت های همبند
- سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا کمبود مواد مغذی
- سلامت کلی
- سن
درد شکستگی استخوان
درد ناشی از شکستگی استخوان در سه مرحله ایجاد می شود:
- درد حاد
- درد نیمه حاد
- درد مزمن
درد حاد
درد حاد آن نوع درد ناگهانی و شدید است که بلافاصله پس از شکستگی (یا هر نوع ضربه) ایجاد می شود.
زمانی که به بیمارستان می روید به احتمال زیاد برای کنترل دردهای شدید به شما مسکن های قوی داده می شود.
شکستگی در بدن باعث آسیب دیدن اعصاب حساس شده و این اعصاب سیگنال های درد را با سرعت به مغز ارسال می کنند.
سلول ها در محل شکستگی طی چند ساعت مواد شیمیایی ترمیم کننده و سیگنال هایی تولید می کنند که باعث بوجود آمدن عصب های جدید می شود.
این اعصاب جدید باعث ایجاد درد شدید هنگام حرکت استخوان شکسته و دردی خفیف هنگام استراحت می شوند.
درد را به عنوان یادآوری در نظر بگیرید که هنگام کار نباید از قسمت آسیب دیده استفاده کرد و درد شدید یک سیستم هشدار دهنده است که می گوید در حال آسیب رساندن به خود هستید.
ظاهر شدن درد حاد پس از بهبودی می تواند نشانه این باشد که مشکلی وجود دارد.
شاید به استخوان ضربه وارد کرده و یا آن را در حالتی حرکت داده اید که صدمه دیده است، و یا شاید به درستی بهبود نیافته است.
لازم است هرگونه درد حاد که مجدد بدون دلیل رخ داده است را به پزشک اطلاع دهید.
درد نیمه حاد
با درمان شکستگی و شروع ترمیم سطح درد باید به نیمه حاد برسد و احتمالا چند هفته در این مرحله باقی می ماند.
در این وضعیت همچنان از داروهای مسکن استفاده می شود اما احتمالا دوز کمتر یا دارو ضعیف تر خواهد بود.
منبع درد حاد تا حدی ناشی از شکستگی و به خصوص در اثر ایجاد جای زخم و هرگونه التهابی است که همچنان وجود دارد، اما بیشتر آن ناشی از بی تحرکی است که برای بهبود صحیح استخوان ها لازم است.
در این مرحله بافت های همبند سفت شده و ماهیچه ها قدرت خود را از دست می دهند. همچنین ممکن است تراکم استخوانی کاهش یابد.
تمام این عوامل در احساس ضعف هنگام استفاده از قسمت شکسته نقش دارند. اگر پا شکسته باشد احتمالا احساس می کنید از بدن حمایت نمی کند.
اگر بازو یا مچ دست شکسته باشد نمی توانید اجسام را بگیرید یا بلند کنید.
در این مرحله پزشک شما را برای انجام تمرینات حرکتی و کششی تشویق می کند و شاید لازم باشد فیزیوتراپی را شروع کنید.
حتما دستورالعمل های مربوط به حرکات ایمن و همچنین میزان فعالیت مناسب را دنبال کنید. اگر همه چیز خوب پیش برود استخوان و بافت های نرم بهبود می یابند.
عصبی که در مرحله حاد ایجاد شده بود را به خاطر دارید؟ این اعصاب پس از بهبودی ارسال سیگنال را متوقف کرده و درد طولانی مدت برطرف می شود. با این حال در تمام موارد چنین اتفاقی نمی افتد.
فیزیوتراپی شکستگی استخوان
یک متخصص فیزیوتراپی می تواند حرکات مناسب را به شما آموزش دهد تا برای جلوگیری از آسیب بیشتر در هر مرحله از بهبودی از آن ها استفاده کنید.
ترمیم صحیح ماهیچه ها و بافت های همبند درد را کاهش و قدرت را افزایش داده و به بهبودی در سریع ترین زمان ممکن کمک می کند.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی شکستگی
با راه کارهای فیزیوتراپی برای درمان ها و توانبخشی بعد از شکستگی در کلینیک و منزل بیشتر آشنا شوید
درد مزمن
هنگامی که درد بیشتر از مرحله حاد ادامه یابد درد مزمن نامیده می شود. بسیاری از افراد هرگز به این مرحله نمی رسند، اما برای کسانی که وارد این مرحله می شوند درد تا مدت زیادی پس از بهبود آسیب ادامه می یابد.
این مشکل می تواند ناشی از موارد زیر باشد:
- آسیب عصبی (نوروپاتی)
- توسعه بافت اسکار
- بیماری زمینه ای مانند آرتروز
- تغییرات در مغز به نام حساسیت مرکزی
حساسیت مرکزی چیست؟
حساسیت مرکزی تغییر در نحوه پاسخ سیستم عصبی مرکزی (مغز و اعصاب ستون فقرات) به یک نوع محرک خاص است.
سیستم عصبی هنگام بروز شکستگی حتی در صورت عدم وجود آسیب در بافت ها حرکت و استفاده از استخوان شکسته را دردناک می داند.
پزشکان مختلف معیارهای متفاوتی برای تعیین زمان مزمن بودن درد دارند، اما بسیاری از آن ها با حدود شش ماه بعد از زمانی که درد باید متوقف شود موافقند.
اگر هفته ها یا ماه ها بعد از بهبود شکستگی و بازسازی بافت نرم درد مداوم داشتید به پزشک اطلاع دهید.
ممکن است همراه با آسیب یک مشکل طولانی مدت (آسیب عصبی، بافت اسکار) وجود داشته باشد و یا عامل دیگری باعث درد شود (آرتریت تشخیص داده نشده، حساسیت مرکزی.)
صرف نظر از علت مشکل لازم نیست تنها درد بکشید. پزشک می تواند به شما در یافتن راه های موثر برای درمان مشکل زمینه ای و مدیریت درد کمک کند.
کمک به بهبودی استخوان های استخوان
بهبودی استخوان شکسته به زمان نیاز داشته و به عوامل مختلفی از جمله سن، سلامت کلی، تغذیه، جریان خون به استخوان و نوع درمانی که دریافت می کنید بستگی دارد.
با این حال می توانید برای کمک به بدن در بهبود شکستگی اقداماتی انجام دهید:
- ترک سیگار: سیگار کشیدن جریان خون به استخوان را تغییر داده و باعث تاخیر یا جلوگیری از بهبودی می شود.
- از رژیم غذایی متعادل استفاده کنید: بهبود استخوان ها بیش از حد معمول به مواد مغذی نیاز دارد.
از تمام گروه های غذایی بطور کامل تغذیه کنید و بخصوص مطمئن شوید کلسیم و ویتامین های آ، ب 12، C ، D و K6 دریافت می کنید (فقط باید دوزهای توصیه شده را دریافت کنید. مصرف بیش از حد کمکی نخواهد کرد.)
- مدیریت بیماری های مزمن: ابتلا به دیابت، بیماری عروق خونی یا بیماری هورمونی باعث کندتر شدن روند بهبودی می شود. در مورد نحوه مدیریت بهتر بیماری ها با پزشک مشورت کنید.
- مراقب برخی داروها باشید: اغلب برای کنترل درد از دارو استفاده می شود، اما داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی مانند ادویل/موترین (ایبوپروفن) یا الیو (ناپروکسن) و گلوکوکورتیکوئیدها مانند پردنیزون و همچنین سرکوب کننده های سیستم ایمنی روند بهبودی را کاهش می دهند.
- برای فعالیت کردن عجله نکنید: حرکت و استفاده سریع از قسمت آسیب دیده منجر به آسیب شده و بهبود استخوان را دشوارتر می کند.
- مراقب عفونت باشید: اگر متوجه افزایش درد، تورم، قرمزی و گرما در اطراف محل شکستگی شدید و به ویژه اگر تب و لرز دارید و از محل آسیب چرک خارج می شود بلافاصله برای درمان عفونت با پزشک مشورت کنید.
- تسریع روند ترمیم شکستگی: از پزشک درباره وسایلی از جمله محرک های رشد استخوان، تحریک الکتریکی و درمان سونوگرافی که بهبود را سریع تر می کنند سوال بپرسید.
اگر قبلا دچار شکستگی هایی شده اید که آهسته بهبود یافته اند، بیماری هایی دارید که درمان را پیچیده می کنند و یا عوامل خطر برای بهبودی آهسته وجود دارد شاید بخواهید در مورد داروهایی که به تسریع روند کمک می کنند از پزشک سوال بپرسید. برخی از داروهای پوکی استخوان چنین اثراتی دارند.
شایع ترین شکستگی های استخوان
شایع ترین شکستگی در کودکان شکستگی استخوان ترقوه و در افراد بالای 75 سال شکستگی لگن است. سایر استخوان هایی که معمولا دچار شکستگی می شوند مچ دست ، بازو و شکستگی مچ پا هستند.
چه زمانی با پزشک تماس بگیرید
تشخیص زودهنگام مشکلات و درمان سریع می تواند از تاخیر در روند بهبودی جلوگیری کند. در موارد زیر با پزشک تماس بگیرید:
- افزایش ناگهانی درد یا التهاب
- ادامه یافتن درد ماه ها یا هفته ها بعد از بهبودی
- مشاهده علائم عفونت
- تغییر در سلامتی که می تواند بر روند بهبود تأثیر بگذارد
- فکر می کنید روند بهبود بیش از حد طولانی شده است
- همانطور که پزشک گفته است پیشرفت نمی کنید
سوالات متداول
کدام ویتامین ها به بهبود استخوان های شکسته کمک می کنند؟
ویتامین های کلاژن ساز به ترمیم استخوان های شکسته کمک می کنند. مکمل های حاوی ویتامین C، لیزین، پرولین و ویتامین ب 6 باعث کاهش ناراحتی و تسریع روند بهبودی خواهند شد.
آیا شکستگی استخوان بدون گچ به خودی خود درمان می شود؟
چنین چیزی امکان پذیر است اما یک خطر بزرگ وجود دارد و در صورتی که استخوان در تراز صحیح قرار نگیرد منجر به بروز درد و ناتوانی مزمن می شود.
گچ یا آتل نرم باعث می شود قطعات شکسته به درستی با یکدیگر جوش خورده و استخوان سریعتر بهبود یابد.
بهبودی استخوان شکسته چقدر طول می کشد؟
بهبودی استخوان معمولا شش تا دوازده هفته طول می کشد، اما بهبود قسمت هایی که سخت تر درمان می شوند مدت بیشتری طول خواهد کشید.
به عنوان مثال شکستگی اسکافوئید در مچ دست شش ماه طول می کشد. کودکان بسیار سریعتر از بزرگسالان بهبود یافته و بهبود آسیب در بزرگسالان بیشتر طول خواهد کشید.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی بعد از جراحی
سخن نهایی
تحمل درد و محدودیت عملکرد پس از شکستگی استخوان دشوار است.
درمان فوری، پیروی از توصیه های تیم پزشکی و انجام اقدامات لازم به بهبود بدن بدون درد و ناتوانی بیش از حد و همچنین بازگشت به عملکرد طبیعی در سریع ترین زمان ممکن کمک خواهد کرد.
فیزیوتراپی یکی از درمان هاییست که معمولا پزشکان ارتوپدی بعد از شکستگی به بیماران جهت بهبود و توانبخشی تجویز میکنند. در صورت بروز شکستگی های استخوان و نیاز به فیزیوتراپی در تهران می توانید با کلینیک فیزیوتراپی دایان تماس بگیرید.
در انتها شماره تماسهای کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل : 02122786049 – 09128340536