خطر ابتلا به آرتروز پا و مچ پا با افزایش سن بیشتر شده و آسیب مفصلی ناشی از این وضعیت باعث تورم، درد و تغییرات فیزیکی در پا و مچ پا می شود.
آرتروز یک اصطلاح عمومی برای بیش از ۱۰۰ نوع بیماری است. این بیماری منجر به التهاب و تورم در داخل و اطراف مفاصل و بافت های نرم مجاور خواهد شد.
در اکثر انواع آرتروز مفاصل به مرور زمان دچار فرسودگی شده و لایه نرم محافظ داخل آن ها به آرامی از بین می رود. در نتیجه استخوان ها روی هم کشیده و ساییده می شوند.
بافت های نرم مفاصل نیز شروع به فرسودگی کرده و پس از مدتی مفصل از کار افتاده و یا آنطور که باید حرکت نمی کند.
چندین نوع آرتروز از جمله موارد زیر منجر به درد پا و مچ پا خواهند شد:
استئوآرتریت یا آرتروز “ساییدگی و پارگی” شایع ترین نوع این بیماری بوده و پزشکان آن را بیماری دژنراتیو مفصل یا آرتروز وابسته به سن نیز می نامند.
استئوآرتریت معمولا در طول سال های زیاد باعث بروز تغییرات می شود. قسمت هایی از مفاصل پا و مچ پا که بیشتر تحت تأثیر قرار می گیرند عبارتند از:
آرتریت روماتوئید یکی از جدی ترین اشکال آرتروز و یک بیماری خود ایمنی است که سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله می کند. معمولا یک مفصل در هر دو سمت بدن تحت تأثیر قرار می گیرد.
نقرس هنگام افزایش اسید اوریک در رژیم غذایی رخ می دهد. این بیماری بیشتر در انگشت شست پا دیده می شود چراکه دورترین قسمت بدن از قلب است.
آرتریت پسوریاتیک در یک یا چند مفصل از جمله مچ پا و انتهای انگشتان پا اتفاق می افتد. همچنین این بیماری منجر به وضعیتی به نام داکتیلیت شده که انگشتان پا مورم می شوند.
آرتروز پس از سانحه بعد از آسیب و به ویژه هنگام دررفتگی یا شکستگی استخوان رخ می دهد و شاید سال ها متوجه مشکل نشوید.
بیشتر بخوانید: درمان فیزیوتراپی آرتروز
علائم معمول آرتروز پا و مچ پا عبارتند از:
پزشک درباره سوابق پزشکی سؤالاتی پرسیده و آزمایشاتی از جمله موارد زیر انجام می دهد:
بسته به علائم و عوامل ایجاد کننده آرتروز احتمالا یک یا چند مورد از درمان های زیر انتخاب خواهد شد:
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی پا
با انواع آسیب های پا و درمان آنها از جمله فیزیوتراپی پا و مچ پا بیشتر آشنا شوید
برخی افراد برای درمان آرتروز مچ پا حداقل به یک نوع جراحی نیاز دارند. پزشک درمانی را که برای شما مناسب تر است پیشنهاد خواهد داد. جراحی های مفصل شامل موارد زیر است:
یکی از مهمترین موارد در صورت ابتلا به آرتروز مچ پا پوشیدن کفش راحت است. هنگام انتخاب کفش به دنبال این جزئیات باشید:
ورزش کردن پاها را محکم، انعطاف پذیر و بدون درد نگه می دارد. حرکاتی که می تواند برای پاها مفید باشد عبارتند از:
کشش آشیل. رو به روی دیوار بایستید و کف دست ها را صاف روی دیوار قرار دهید. یک پا را جلو و یک پا را عقب بگذارید. پاشنه ها را روی زمین نگه دارید و به جلو خم شوید. کشش را در تاندون آشیل و پشت ساق پا احساس خواهید کرد. ۱۰ ثانیه در این حالت بمانید و تمرین را سه مرتبه روی هر پا تکرار کنید.
کشش انگشت شست. یک نوار لاستیکی ضخیم دور انگشتان شست قرار دهید. از عضلات برای دور کردن انگشتان شست از یکدیگر و حرکت دادن آن ها به سمت انگشتان دیگر استفاده کنید. ۵ ثانیه در این حالت بمانید و حرکت را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
کشیدن انگشتان پا. یک نوار لاستیکی دور انگشتان هر پا قرار داده و انگشتان را از یکدیگر فاصله دهید. به مدت ۵ ثانیه در این حالت بمانید و تمرین را ۱۰ مرتبه تکرار کنید.
خم کردن انگشتان پا. سعی کنید با انگشتان پا چند تیله را بردارید.
چند تغییر در زندگی روزمره می تواند به شما کمک کند احساس بهتری داشته باشید و از بدتر شدن آرتروز جلوگیری کنید.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی شکستگی مچ پا
برای شروع فرآیند درمان فیزیوتراپی آرتروز پا و مچ زیر نظر متخصصین حرفه ای و با تجربه در تهران با کلینیک فیزیوتراپی دایان تماس بگیرید.
شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری : ۰۲۱۲۲۷۸۶۰۴۹ – ۰۹۱۲۸۳۴۰۵۳۶