ماساژ اصطکاکی : تکنیک ها و استفاده

ماساژ اصطکاکی
ماساژ اصطکاکی
بنر تماس با فیزیوتراپی دایان

اگر به دلیل آسیب، بیماری یا جراحی در حرکت یا عملکرد طبیعی مشکل دارید، احتمالا استفاده از خدمات یک متخصص فیزیوتراپی ماهر به بهبودی شما کمک خواهد کرد. متخصص فیزیوتراپی در طول توانبخشی از درمان ها و روش های مختلفی استفاده کرده که یکی از آن ها ماساژ اصطکاکی نام دارد.

این روش که اغلب ماساژ اصطکاکی عرضی یا متقاطع نیز نامیده می شود، تکنیکی است که اثرات منفی بافت اسکار در بدن را کاهش می دهد.

با استفاده از این تکنیک تخصصی، چسبندگی‌ بافت ها که حرکت طبیعی پوست و بافت‌های زیرین را محدود می‌ کند از بین برده می شود.

درد بدن و فیزیوتراپی

از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!

درک بافت اسکار و چسبندگی

اگر به دلیل آسیب یا نوعی بیماری ارتوپدی نیاز به جراحی داشته باشید، پزشک در طول عمل جراحی پوست، تاندون ها و بافت عضلانی را برش می دهد. پس از بخیه زدن و بهبودی محل برش احتمالا بافت اسکار تشکیل می شود.

بافت سالم و طبیعی از ماده ای به نام کلاژن ساخته می شود. کلاژن از سلول هایی که در یک الگوی منظم قرار گرفته اند، تشکیل شده است.

این ماده در حالت طبیعی قوی بوده و در برابر نیروهای کششی که معمولا هنگام کشیده شدن بافت ها رخ می دهد، مقاومت می کند.

در طول فرآیند، بهبودی طبیعی بدن پس از بریدگی یا آسیب، سلول‌های کلاژن سازنده بافت به‌ طور تصادفی توسط بدن در الگویی نامنظم قرار گرفته و بافت اسکار تشکیل می شود.

این تجمع تصادفی سلول های کلاژن بسیار فشرده بوده و به نیروهای کششی واکنش نشان نمی دهد. بافت اسکار تنها در صورتی که عمل جراحی داشته باشید به وجود نمی آید.

گاهی بدن پس از آسیب بافت نرم، مانند کشیدگی ماهیچه یا تاندون، بافت اسکار تشکیل می دهد. اگر یک عضله یا تاندون (متشکل از کلاژن) تحت فشار قرار گیرد، بدن باید در طول فرآیند بهبودی کلاژن جدید تهیه کند.

این کلاژن جدید به صورت تصادفی در الگویی متفاوت قرار گرفته و بافت اسکار یا چسبندگی ایجاد می شود.

بافت اسکار موجود گاهی حرکت طبیعی را محدود می کند و بافت سالم کشسان بوده و با تحرک و انجام حرکات کششی به راحتی حرکت می کند.

بافت اسکار سفت تر است و اگرچه تا حدودی حرکت می کند، اما سفت‌ تر از بافت سالم است و انعطاف ‌پذیرتری کمتری دارد.

اگر متخصص فیزیوتراپی احساس کند که بافت اسکار یا چسبندگی حرکت را محدود کرده است، احتمالا طی روشی به نام بازسازی برای سر خوردن راحت تر بافت از ماساژ اصطکاکی متقاطع استفاده می کند.

فواید ماساژ اصطکاکی

ماساژ اصطکاکی چه فوایدی دارد؟

متخصص فیزیوتراپی با اعمال ماساژ اصطکاکی بر روی چسبندگی ها یا بافت اسکار چندین هدف از جمله موارد زیر دارد:

  • حرکت بافت آسیب دیده برای از بین بردن جای زخم
  • تنظیم مجدد فیبرهای کلاژن
  • افزایش جریان خون در بافت
  • تسکین درد
  • تحریک رشته های عصبی برای کاهش درد و افزایش فعالیت گیرنده های مکانیکی

هدف اصلی هر نوع درمان در فیزیوتراپی کمک به حرکت بهتر و سلامت کلی بوده و استفاده از ماساژ اصطکاکی روی بافت آسیب دیده یکی از راه های دستیابی به این هدف است.


بیشتر بخوانید : ماساژ درمانی چیست؟


تکنیک ماساژ اصطکاکی

در صورتی که متخصص فیزیوتراپی به عنوان بخشی از درمان استفاده از ماساژ اصطکاکی را انتخاب کند، لازم است از تکنیکی خاص پیروی شود:

  • بیمار باید راحت باشد و پزشک بتواند ناحیه ماساژ را ببیند.
  • اگر بافت اسکار در یک عضله باشد؛ آن عضله شل شده و در صورتی که بافت اسکار در غلاف تاندون باشد، آن تاندون در طول ماساژ کمی کشیده می شود.
  • دو یا سه انگشت بر روی محل زخم یا چسبندگی قرار می گیرد.
  • متخصص برای صاف کردن فیبرهای کلاژن انگشتان خود را بطور عمود (در زوایای قائمه) بر روی محل زخم حرکت می دهد. انگشتان دست و بافت های زیرین به همراه یکدیگر حرکت می کنند. ماساژ عمیق و کمی ناراحت کننده است اما نباید دردناک باشد.
  • در طول ماساژ که احتمالا چند دقیقه طول می کشد کل ناحیه بافت اسکار یا چسبندگی درمان می شود.

ماساژ اصطکاکی احتمالا کمی درد ایجاد می کند، اما این درد باید قابل تحمل باشد. اگر در طول ماساژ اصطکاکی دردی شدید احساس کردید به متخصص فیزیوتراپی اطلاع دهید. در نتیجه برای تحمل ماساژ فشار کمتری اعمال خواهد شد.

متخصص پس از چند دقیقه ماساژ اصطکاکی متقاطع، میزان تحرک بافت را ارزیابی کرده و سپس برای رفع بافت اسکار یا چسبندگی، برخی حرکات کششی خاص انجام می شود.

احتمالا یک برنامه ورزشی خانگی متشکل از حرکات کششی نیز برای شما تجویز می شود.

تکنیک ماساژ اصطکاکی

موارد منع استفاده

در برخی شرایط از جمله موارد زیر نباید از ماساژ اصطکاکی استفاده کرد:

  • بر روی زخم باز
  • در مناطقی که عفونت باکتریایی وجود دارد
  • نواحی با کمبود حس
  • در صورت کلسیفیکاسیون عضله یا بافت تاندون
  • بیماران با کم توانی ذهنی که قادر به بیان احساسات یا درد به متخصص فیزیوتراپی نیستند

متخصص فیزیوتراپی درباره تکنیک ماساژ اصطکاکی توضیحاتی داده و اهداف و خطرات مرتبط با این روش را به شما اطلاع می دهد. به این ترتیب در صورت تمایل به انتخاب این روش درمانی می توانید تصمیمی آگاهانه بگیرید.

مشکلاتی که با ماساژ اصطکاکی درمان می شوند

متخصص فیزیوتراپی برای درمان شرایط مختلفی از جمله موارد زیر از ماساژ اصطکاکی استفاده می کند:

متخصص فیزیوتراپی در صورت وجود مشکلی که باعث محدودیت حرکت توسط بافت اسکار یا چسبندگی شود، برای مدیریت شرایط از ماساژ اصطکاکی استفاده می کند.

ماساژ اصطکاکی یک تکنیک محبوب مورد استفاده در فیزیوتراپی است، اما برخی تحقیقات نشان می ‌دهند که این روش موثرتر از دیگر تکنیک‌های توانبخشی نیست.

یک مطالعه نشان داده است که انجام حرکات کششی ایستا و ورزش نسبت به ماساژ اصطکاکی در افزایش طول بافت و قدرت بازیکنان فوتبال آسیب ندیده نتایج بهتری دارد.

مطالعات دیگر نیز این یافته را تایید کرده اند، اما شاید متوجه شوید متخصص فیزیوتراپی برای کمک به بهبود حرکت بافت های آسیب دیده به عنوان بخشی از برنامه توانبخشی شما از ماساژ اصطکاکی استفاده می کند.

درمان ماساژ اصطکاکی

خلاصه

پس از آسیب یا جراحی احتمالا بافت اسکار یا چسبندگی بافتی ایجاد شده و حرکت طبیعی محدود می شود. متخصص فیزیوتراپی از ماساژ اصطکاکی به عنوان بخشی از برنامه توانبخشی استفاده خواهد کرد.

متخصص با انگشتان و در جهت قائم با خط زخم، محل مورد نظر را ماساژ می دهد. این تکنیک به بهبود بافت اسکار و رفع محدودیت تحرک ناشی از چسبندگی کمک کرده و در نتیجه می توانید بهتر حرکت کنید.

متخصص فیزیوتراپی با انجام ماساژ درمانی و ماساژ اصطکاکی و ارائه حرکات کششی و تمرینات مناسب به بهبود حرکت پس از آسیب یا جراحی و بازیابی تحرک طبیعی کمک می کند. برای دریافت این خدمات به کلینیک تخصصی فیزیوتراپی دایان مراجعه کنید.

شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل02122786049 – 09128340536

5 1 امتیازدهی
امتیازدهی

بفرست برای کسی که نیاز داره ببینه . . .

بیشتر در این رابطه بخوانید

آخرین مقالات در فیزیوتراپی دایان

عضویت
اطلاع دهی برای
guest

0 نظرات
بارخورد درون خطی
نمایش همه دیدگاه‌ها