اطلاعات زیادی در مورد فیزیوتراپی برای بهبود سکته مغزی وجود دارد، ولی جمع آوری این حجم از اطلاعات برای شما وقت گیر وخسته کننده خواهد بود. بنابراین ما تمام این اطلاعات و تمرینات فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل را برای شما جمع آوری کردیم.
این مقاله در واقع مشاورهای جامع است و شامل نکات و توصیه هایی است که شما بتوانید با استفاده از آنها به یک راهکار درمانی مناسب برسید.
از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!
- 1. 1. تمرینات توصیه شده روزانه سکته مغزی را انجام دهید
- 2. 2. حرکات CIMT را برای فلج دست یا پا انجام دهید
- 3. 3. درمان آینه برای بازیابی حرکت دست را امتحان کنید
- 4. 4. برای داشتن نتیجه ی بهتر از تمرینات ذهنی استفاده کنید
- 5. 5. ابزارهای توان بخشی فیزیوتراپی در منزل را فراموش نکنید
- 6. 6. نیروی کایزن را امتحان کنید
- 7. 7. گوش دادن به توصیه ها و توجه به فیزیوتراپیست
- 8. 8. سر و صدا های اطراف را نادیده بگیرد تا مغز شما به کار بیفتد
- 9. 9. اجازه ندهید که شرایط پایا پیشرفت شما را متوقف کند
- 10. 10. اجازه ندهیدکه فلج احتمالی شما را از درمان متوقف و دلسرد کند
- 11. 11. اجازه ندهیدکه نظرات منفی دیگران به فرآیند درمانی شما اثر گذار بوده و یا تلاش های شما را متوقف کند
- 12. 12. سفتی عضلانی را به روش هوشمندانه درمان کنید
- 13. 13. 30 ثانیه برای پیشرفت مغزی زمان صرف کنید
- 14. درمورد سکته مغزی بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی پس از سکته مغزی
- 15. فیزیوتراپی سرپایی
- 16. فیزیوتراپی در منزل
بهترین درمان برای فیزیوتراپی سکته مغزی در منزل
ابتدا پنج نکته را که درباره سکته مغزی می توانید در خانه انجام دهید را لیست نموده ایم.
1. تمرینات توصیه شده روزانه سکته مغزی را انجام دهید
بر خلاف تمرین سنتی، که بر تقویت عضلات شما تمرکز دارند، ورزش هایی که برای درمان سکته مغزی توصیه می شوند توانایی های مغز شما را تقویت می کنند.
به این دلیل که تمرینات توانبخشی تمرکز بر تکرار زیاد دارند تا منجر به فعالیت نوروپلاستیسیتی و آماده سازی مغزتان برای کنترل بهتر حرکت شود.
تکرار تمرینات حرکتی که فیزیوتراپیست به منظور درمان به شما ارائه میدهد بهترین راه برای ادامه حرکت پس از سکته مغزی است.
2. حرکات CIMT را برای فلج دست یا پا انجام دهید
حرکات (CIMT) شامل محدود کردن حرکت در بازوی “سالم” شما است، درحالی که به بازوی آسیب دیده نیرو وارد میشود. شرکت در CIMT بسیار ساده است.
در این روش باید برای استفاده از اندام فلج، نیرو را در اندام سالم محدود کرد. حتی اگر حرکات محدودی دربازوی متاثر وجود داشته باشد به کار بردنCIMT روش سودمند و موثری نخواهد بود
3. درمان آینه برای بازیابی حرکت دست را امتحان کنید
آینه درمانی زمانی که بیمار دچار سکته مغزی میشود یک شیوه عالی از درمانهای حرکتی است. دست فلج و ضعیف را پشت آینه میگذارد و دست سالم و قویتر خود را جلوی آینه حرکت میدهد، انعکاس حرکات دست سالم در آینه این توهم را ایجاد میکند که دست تحت تاثیر شما همانند دست سالم شما در حال حرکت است.
این عمل نورونهای آینهای را در کورتکس پیش حرکتی مغز فعال میکند. به عبارت دیگرآینه، مغز را فریب میدهد و به این ترتیب دست فلج یا ضعیف بهتر عمل میکند.
اگر چه شما به طور منطقی می دانید که تنها حرکت یک دست در حال انجام است، اما مغز شما فکر می کند که شما هردو دست را حرکت می دهید. این کمک می کند تا نوروپلاستی (توانایی مغز برای خلق راه های عصبی جدید) را فعال کند و مهارت های حرکتی شما را بهبود بخشد.
آینه درمانی به ویژه برای کسانی که سکته مغزی را تجربه کرده اند و آسیب دیدگی حرکتی شدید برای آنها به وجود آمده است بیشتر به کارگرفته می شود.
4. برای داشتن نتیجه ی بهتر از تمرینات ذهنی استفاده کنید
اگر بخواهید در کاری که انجام میدهید عملکرد بهتری داشته باشید باید تمرین ذهنی درباره ی آن را انجام بدهید. به عنوان مثال، اگر می خواهید انجام حرکات در پا را بهبود دهید، باید تمرینات ذهنی درباره ی این حرکات را شروع کنید .
مطالعات نشان داده اند که تجسم یک حرکت باعث فعال شدن نوروپلاستی، به همان روش انجام حرکت میشود و اگر تمرین ذهن یو فیزیکی را با هم ترکیب کنید، نتایج بهتری را خواهید گرفت.
بنابراین، صرف نظر از اینکه چه نوع درمانی را انتخاب می کنید، هر روز(حتی 30 ثانیه) وقتی را برای تجسم حرکت خود اختصاص دهید.
5. ابزارهای توان بخشی فیزیوتراپی در منزل را فراموش نکنید
ابزارهای درمانی در منزل می توانند به شما کمک کنند سریع تر به نتایج درمانی ، طی مراحل ابتلا به سکته مغز یدر خانه برسید – به ویژه اگر این تمرینات بتوانند انگیزه شما را برای تکمیل هرچه بیشترتمرینات بالا ببرند.
در جستجوی یک ابزار برای تمرین خانگی در جهت بهبودی سکته مغزی باشید، بهتر است ابزاری باشد که انگیزه شما را برای بیشتر انجام دادن تمرینات بالا ببرد، مانند FitMi که می تواند به شما کمک کند در خانه هم حرکاتتان را بهتر و حتی سریعترانجام دهید.
برای پیشرفت فیزیوتراپی در بیماران سکته مغزی در منزل اکنون که می دانید بهترین درمان های فیزیوتراپی چیست، وقت آن است که بر روی اخلاق کاری تمرکز کنید. در اینجا 10 نکته برای اجرای هرچه بهتر فیزیوتراپی در منزل وجود دارد:
کلینیک فیزیوتراپی دایان با کمک رسانی و همراهی شما برای فیزیوتراپی در منزل برای انجام هر چه بهتر انجام حرکات در محدوده شمال شرقی تهران، خیابان دولت، پاسداران، قیطریه در خدمت شما است. برای دریافت نوبت فیزیوتراپی در منزل با ما تماس بگیرید
6. نیروی کایزن را امتحان کنید
کایزن یه تمرین ژاپنی استکه بهبود مستمر را از طریق مراحل کوچک و پیوسته دنبال می کند.
سادگی در واقع سخت ترین بخش کایزن است. کایزن شامل صبر و استقامت است که بسیاری از ما تحمل و صبر چندانی در زندگی خود نداریم. مثلا افرادی که رژیم می گیرند مایلند که سریع به نتیجه برسند برای همین از رژیم های سریع افراطی پیروی میکنند.
اما حقیقت این است که توانبخشی دقیقا مثل کایزن کارمی کند.
شما نمی توانید نتایج مطلوبتان را فورا به دست بیاورید. در عوض، بهترین کاری که می توانید برای رسیدن به موفقیت انجام دهید، این است که گام به گام و آهسته پیشرفت کنید این سرعت آهسته و درعین حال ثابت دقیقا همان چیزی است که شما را به پیروزی میرساند، بدون هیچ جادویی وهیچ ترفندی.
7. گوش دادن به توصیه ها و توجه به فیزیوتراپیست
یکی از متخصصان فیزیوتراپی ما برخی از توصیه های عقلانی را اینگونه ارائه می دهد. باید بیمار به خود بگوید: من این درمان را تا زمانی که نتایج آن عملی شود پیش میبرم.
موفقیت با نگرش مثبت آغازمی شود. اگر به نتیجه فرآیند درمانی تردید کنید یا به شکلی تردید دارید، شکست خواهید خورد. ترس و تردید جایی در توانبخشی ندارند.
در عوض، هر یک از درمانها – جدید و قدیمی – با مثبت نگری باید همراه شوند. درواقع ذهنیت روانی بر پروسه درمانی موثر خواهد بود که باعث اثرات بیشتری بر نتایج شما دارد.
8. سر و صدا های اطراف را نادیده بگیرد تا مغز شما به کار بیفتد
خانه میتواند محلی باشد که دائما باعث حواس پرتی شما شود اکرچه گاهی به حواس پرتی ها توجه نمیکنیم زیرا با آنها وفق و سازش پیدا کرده ایم، اما در واقع مغز و ذهن شما به آنها توجه میکند.
و هنگامی که مغز شما پریشان می شود، شما از مزایای کامل تمرین های توانبخشی بهره نخواهید برد. بنابراین اطمینان حاصل کنید که تمرینات را به زمانی که محیط اطرافتان آرام شد موکول کنید.
تلویزیون را خاموش کنید وبه اعضای خانواده تان بگویید که تا زمان پایان تمرینات حواس شما را پرت نکنند.
مغز شما در حال کار کردن و تمرکز بر فعالیت شماست، بنابراین اجازه دهید که کارش را درست انجام دهد و مزاحمتی برایش ایجاد نکنید.
9. اجازه ندهید که شرایط پایا پیشرفت شما را متوقف کند
پس از پایان درمان در کلینیک و شروع به پیگیری درمان و فیزیوتراپی در منزل، ممکن است حس کنید که نتایج درمانیتان رو به تقلیل میروند. اجازه ندهید که این روند شما را دلسرد کند. شرایط پایا به منزله توقف در یک فرآیند نیست. بهبود و درمان تنها درصورتی متوقف میشود، که شما متوقف شوید.
یک راهکارعالی برای غلبه بر این حالت، این است که تنوع را به برنامه درمانتان اضافه کنید. اینگونه به مغز شما القا میشود که نیازمند به بهبودی بیشتری هستید تا روند درمانی به مرحله ثبات و پایا نرسد.
10. اجازه ندهیدکه فلج احتمالی شما را از درمان متوقف و دلسرد کند
فلجی که پس از سکته مغزی پیش می آید اغلب برای بیمار می تواند دلسرد کننده باشد، اما شما به کار خود ادامه دهید و ناامید نشوید. تعدادی از بازماندگان سکته مغزی حتی به فلج پس از سکته نیز غلبه می کنند آن هم زمانی که پزشکان می گویند امید به بهبودی از درصد پایینی برخوردار است.
تمام گزینه های درمانی را درباره ی فلج پس از سکته، بررسی کنید تا نهایتا راهکار موثرترتان را بیابید. مهمتر از همه این است که امیدتان را از دست ندهید.
11. اجازه ندهیدکه نظرات منفی دیگران به فرآیند درمانی شما اثر گذار بوده و یا تلاش های شما را متوقف کند
هنگامی که شخصی به شما میگوید، شما نمی توانید کاری را انجام دهید، ممکن است تحت اثرات منفی ذهنی قرار بگیرد، که مخالف اثر تلقینی مثبت است. به جای باوربه نتایج مثبت به نتایج منفی فکر می کنید، که متاسفانه می تواند نتایج منفی را به واقعیت تبدیل کند.
بنابراین، اگر کسی به شما بگوید که نمیتوانید به بهبودی کامل دست یابید ، عقاید او را در این باره نادیده بگیرید تا موفق شوید.
12. سفتی عضلانی را به روش هوشمندانه درمان کنید
اسپاسیتی (سفتی عضلانی) یک عارضه جانبی شایع است که بسیاری از بیماران سکته مغزی را از پیگیری فرآیند درمانی در منزل بازمیدارد.
اگرچه اسپاستیک باعث میشود عضلات شما به سختی حرکت کنند، تحرک شما به رفع اسپاستیک کمک می کند. با بازسازی مغز شما توسط تمرینات توانبخشی، اسپاستیک به آرامی از بین می رود.
حتی اگر عضلات شما به خاطر اسپاستیک فلج شوند می توانید از طریق فعالیت هایی که توسط شخص دیگری برایتان انجام میشود، به مغز امکان بازسازی مجدد بدهید.
13. 30 ثانیه برای پیشرفت مغزی زمان صرف کنید
حرکت به سوی پژمردگی، بزرگترین کشمکشی است که افرادی که د خانه به انجام توان بخشی میپردازند، با آن سر و کار دارند.
راه بهتر که به علوم اعصاب برمیگردد برای اینکه به برنامه درمانی خود پایبند باشید و ابتدا باید این دیدگاه در ذهن شما شکل بگیرد.
مغز شما میتواند تغییر کند واینکه برای تمرین فردا ازامروز تصمیم بگیرید باعث میشود تمرین شما بسیار واقعی تر باشد
از آنجایی که تنها راهبهبود حرکت، از طریق ورزش است، ما به شدت توصیه میکنیم این عادت 30 ثانویه راتوسعه دهیم. شما خواهید دید که این 30 ثانیه در روز می تواند دنیایی از تفاوتها را برای شما به ارمغان داشته باشد.
و این 13 نکته بهترین توصیه های ما برای درمان های فیزیکی در بیماران مبتلا به سکته مغزی در منزل میباشد.
فیزیوتراپی سکته مغزی
بخش اعظم بهبودی فرد در ۶ ماه اول بعد از سکته مغزی اتفاق می افتد (تایم طلایی برای بهبودی). هدف فیزیوتراپی پس از سکته مغزی مستقل کردن فرد و بازگشت به زندگی اجتماعی می باشد. فیزیوتراپی در مراحل اولیه و حاد بیماری آغاز شده و ادامه می یابد. بهبودی بیمار خیلی سریع شروع می شود اما سطح بهبودی به عوامل مختلفی بستگی دارد، تعیین اینکه بعد از چه مدتی و به چه میزان بهبودی حاصل می شود تا حدودی سخت می باشد.
- در بعضی افراد طی چند هفته تا چند ماه بهبودی کامل یا نسبتا کامل اتفاق می افتد.
- در نیمی از بیماران طی چند ماه تا چند سال بهبودی کامل یا نسبتا کامل اتفاق می افتد.
- در کمتر از یک سوم بیماران بهبودی کامل حاصل نمی شود.
فیزیوتراپیست به بازگشت وضعیت فیزیکی ،سطح عملکردی و حرکتی فرد در قبل از سکته کمک می کند.
فیزیوتراپیست تمامی آموزش های لازم از قبیل نحوه خوابیدن، نشستن، ایستادن ، راه رفتن و … را به بیمار و خانواده بیمار داده و همچنین با تجویز مناسب ترین ورزش ها در جهت بهبود عملکرد مغز و اندام به بهبودی سکته مغزی کمک میکند .همچنین با انجام انواع تکنیک های درمانی همانند تپینگ، ماساژ، براشینگ ، کامپرشن مفاصل و…. به نرمال کردن تن عضلات فرد کمک میکند.
همچنین با استفاده از انواع تحریکات الکتریکی به بازگشت قدرت و نرمال کردن تن عضلانی فرد کمک می کند.
فیزیوتراپی در سکته مغزی
- تحریکات الکتریکی(تنس، اف ای اس ، آی اف و….)
- الکترواکوپانکچر
- شاک ویو
- لیزر
- ایرکامپرشن(وازوترین)
- تیپینگ
- تجویز واکر ، عصا و وسایل کمکی
- طب سوزنی و….
که هرکدام از تکنیک ها و دستگاه های فیزیوتراپی در جایگاه مناسب خود و با توجه به شرایط بیماران برای آنها استفاده خواهد شد.
فیزیوتراپی در منزل کلینیک فیزیوتراپی دایان
درمورد سکته مغزی بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی پس از سکته مغزی
آخرین مقالات:
۱. بر طبق شواهد برای بهبودی راه رفتن پس از سکته مغزی، تمرین اختصاصی راه رفتن بطور مکرر با شدت بالا ضروری است. برای بهبودی بهینه راه رفتن پس از سکته مغزی، حداقل ۴۵ دقیقه تمرین با تکرار زیاد، ۵ روز در هفته پیشنهاد شده است.
۲. مطالعات تصویربرداری مغزی نشان دهنده کاهش فعالیت سمت مبتلا در سه روز اول پس از سکته و شروع افزایش فعالیت سمت مقابل از روز دهم است. با بهبود عملکرد فعالیت سمت سالم به میزان طبیعی برمی گردد ولی در مواردی که آسیب های بالینی جدی باقی مانده است سطح فعالیت همچنان بالا خواهد بود. افزایش فعالیت سمت سالم در مقایسه با کاهش فعالیت سمت مبتلا باعث کاهش مهار بین دو نیمکره از سمت مبتلا به سمت سالم و در نتیجه افزایش تحریک پذیری مغزی نخاعی سمت مبتلا می شود. چنین فرایندی مغز را در یک چرخه معیوب قرار می دهد و باعث بیشتر شدن اختلاف فعالیت و تحریک پذیری دو نیمکره می شود.
۳. از تغییرات در عملکرد حرکتی دستسالم بیماران مبتلا به سکتهمغزی نباید چشم پوشی کرد.
عملکرد حرکتی در دستسالم بیماران مبتلا به سکتهمغزی دچارفلج نیمه بدن تغییر می کند. این تغییرات اغلب به دلیل وسعت ناتوانی حرکتی دست مبتلا توسط کلینیسین ها نادیده گرفته می شود.
نشان داده شده است که عملکرد حرکتی دست سالم در بیماران مبتلا به سکتهمغزی ضعیف تر از دست افراد سالم است.
بنابراین در طی توانبخشی باید به عملکرد حرکتی دست سالم بیماران مبتلا به سکتهمغزی دچار فلج نیمه بدن توجه کرد.
در یک تحقیق، بعد از دو هفته درمان توانبخشی، عملکرد حرکتی دستسالم بیماران مبتلا به سکتهمغزی بوضوح بهبود یافت.
نکاتی در ارتباط با فیزیوتراپی بیماران سکته مغزی
سکته باعث می شود که ارتباط بین مغز و عضلات بدن از بین برود و بیمار دچار ناتوانی دائمی یا بلند مدت شود.
در اکثر موارد این امر منجر به از دست دادن توانایی حرکتی بیمار خواهد شد.
سکته مغزی به معنای ناتوانی دائمی نیست. در حقیقت، در مراحل اول بهبودی پس از سکته بیمار هیچ کنترلی بر عضلات بدن خود ندارد.
فرآیند بهبودی و پیشرفت پس از سکته مغزی به پیروی کردن از دستورات پزشک و دنبال کردن برنامه فیزیوتراپی بستگی دارد.
در بخش زیر به تاثیرات فیزیوتراپی در بیماران سکته مغزی پرداخته می شود.
هدف از جلسات فیزیوتراپی پس از سکته چیست؟
سکته مغزی معمولاً باعث فلج شدن یک طرف از بدن و از دست دادن توانایی عملکردی یک دست و پا است.
در هفته ها و ماه های اول دوران بهبود، متخصص فیزیوتراپی بر روی عضلات بدن بیمار تمرکز می کند تا مجدداً توانایی حرکت ارادی خود را به دست بیاورند.
با به دست آوردن توانایی عملکردی عضلات، بیمار مجدداً نحوه انجام دادن فعالیت های روزمره و امور شخصی خود را یاد خواهد گرفت.
متخصص فیزیوتراپی به بازآموزی سلول های سالم مغز برای کنترل نقاط آسیب دیده بدن خواهد پرداخت.
فرایند توانبخشی بیماران سکته مغزی علاوه بر فیزیوتراپی شامل درمان دستی و گفتار درمانی است.
مزایای فیزیوتراپی در بیماران سکته مغزی
در صورتی که پس از سکته مغزی اکسیژن به مقدار کافی در اختیار مغز قرار بگیرد بدن و مغز سریع تر فرایند بهبودی و ترمیم بافت های آسیب دیده مغز را شروع خواهند کرد.
توانبخشی پس از سکته یک بخش مهم از فرآیند بهبود است و اغلب ۲۴ ساعت پس از سکته شروع می شود.
متخصص فیزیوتراپی به تحریک عضلات و اعصاب آسیب دیده می پردازد تا خون درون آن ها گردش کند و از سفتی اعضای بدن پیشگیری گردد.
هنگامی که عضلات اصلی بدن دوباره نحوه حرکت کردن خود را یاد گرفتند متخصص فیزیوتراپی مراحل توانبخشی پس از سکته را برای بیمار توضیح خواهد داد.
امروزه تعداد زیادی از متخصصین فیزیوتراپی در زمینه سکته مغزی و سایر انواع اختلالات نورولوژیکی تخصص دارند.
آنها به بیمار کمک می کنند مجدداً نحوه انجام حرکات پیچیده بدن را یاد بگیرند تا از بروز عوارض بیشتر پیشگیری گردد.
پس از بروز سکته متخصص فیزیوتراپی بر روی بهبود تعادل، هماهنگی بدن و توانایی انجام امور روزمره به منظور افزایش کیفیت زندگی بیمار تمرکز خواهد کرد.
چه موقع بیمار به فیزیوتراپی نیاز دارد؟
توانبخشی بعد از سکته مغزی قبل از آنکه بیمار مرخص شود شروع خواهد شد.
متخصص فیزیوتراپی پس از مشاوره با پزشک و با توجه به شرایط بیمار به طراحی یک برنامه توانبخشی جامع می پردازد تا پاسخگوی همه نیازهای او باشد.
متخصص مغز و اعصاب با توجه به نوع مشکلات بیمار و عوارض حاصل از سکته، او را به مرکز توانبخشی و فیزیوتراپی ارجاع خواهد داد.
برخی از برنامه های توانبخشی در مقایسه با تعدادی دیگر دشوارتر هستند و با توجه به علائمی که بیمار دارد انتخاب خواهند شد.
بروز مشکلات حسی و حرکتی پس از سکته بسیار شایع است اما برنامه فیزیوتراپی و انجام دادن تمرینات ورزشی مخصوص عضو آسیب دیده به بهبود شرایط بیمار کمک خواهد کرد.
پزشک با همکاری متخصص فیزیوتراپی به طراحی برنامه درمان می پردازد و در این زمینه به مسائلی از قبیل شدت ناتوانی حرکتی بیمار، سن و سطح سلامت او و سایر فاکتورهای مهمی که بر فرایند توانبخشی تاثیر می گذارند توجه خواهد کرد.
در جلسات فیزیوتراپی پس از سکته چه اتفاقی رخ می دهد؟
برنامه فیزیوتراپی پس از سکته مغزی با توجه به شرایط بیماران طراحی می شود.
متخصص فیزیوتراپی در جلسه اول درمان به ارزیابی کامل بیمار می پردازد و از اطرافیان او درباره علائمی که بیمار دارد سوال خواهد پرسید.
ااین امر به او برای طراحی یک برنامه مناسب و تمرکز بر بهبود توانایی حرکتی و پیشگیری از مشکلات ناشی از سکته کمک خواهد کرد.
برنامه فیزیوتراپی، اهداف بیمار را پوشش می دهد تا بیمار بتواند دوباره فعالیت جسمانی خود را آغاز کند.
متخصص فیزیوتراپی بیمار را تشویق می کند سوال های مورد نظرش را بپرسد و با اهداف حاصل از درمان آشنا شود.
به عنوان مثال متخصص فیزیوتراپی بر روی حرکات و امور اصلی روزمره از قبیل رفتن به سرویس بهداشتی ضمن محافظت از اعضای آسیب دیده تمرکز خواهد کرد.
به تدریج و با بهبود بیمار به تدریج و با بهبود بیمار، متخصص فیزیوتراپی بر روی افزایش تعادل و هماهنگی بیمار و باز آموزی مغز برای انجام امور ضروری از قبیل راه رفتن متمرکز می شود.
متخصص فیزیوتراپی نحوه استفاده از وسایل کمکی را به بیمار آموزش می دهد تا توانایی عملکردی او افزایش پیدا کند.
برنامه های خدمات سرپایی و بستری
برخی از برنامه های توانبخشی پس از سکته به صورت خدمات بستری ارائه می شوند که بیمار باید در بیمارستان بستری گردد تا فرآیند درمان شروع شود.
در برنامه های توانبخشی سرپایی نیازی به بستری شدن بیمار نیست و در مطب پزشک انجام خواهند شد.
بیمار با توجه به شرایط موجود و نوع خدمات مراقبتی مورد نیاز خود به یکی از سه برنامه زیر دسترسی خواهد داشت:
تسهیلات توانبخشی در بیمارستان
بیمارانی که به علت سکته دچار مشکلات متعددی شده اند باید در بیمارستان بستری گردند تا به صورت ۲۴ ساعته از خدمات توانبخشی و مراقبتی بهره مند شوند.
انجمن قلب آمریکا بر اهمیت برنامه توانبخشی در بیمارستان و حضور پزشکان مختلف به منظور کنترل بیمار و ارزیابی درمان تاکید دارد.
در صورتی که بیمار حداقل سه تا چهار روز هفته به کاردرمانی و فیزیوتراپی نیاز داشته باشد بهتر است در بیمارستان بستری گردد.
فیزیوتراپی سرپایی
در این روش بیمار باید هر روز به مدت چند ساعت در مرکز توانبخشی حضور داشته باشد تا متخصص فیزیوتراپی با استفاده از تجهیزات مخصوص به بهبود شرایط او کمک نماید.
رنامه فیزیوتراپی شامل استفاده از روش های مختلف به منظور کسب نتایج دلخواه است.
فیزیوتراپی در منزل
پس از مرخص شدن بیمار، پزشک بر مراقبت دقیق از او در منزل تاکید خواهد داشت.
متخصص فیزیوتراپی به منزل بیمار مراجعه می کند و به انجام تمرینات مخصوص تقویت عضلات و بازآموزی بافت سالم مغز می پردازد.
پیدا کردن بهترین متخصص فیزیوتراپی
معمولا پزشک یک مرکز فیزیوتراپی معتبر را به بیماران و اعضای خانواده آنها معرفی می کند.
اغلب نیازی به مراجعه به متخصص فیزیوتراپی معرفی شده نیست و بیمار در صورت تمایل به هر متخصصی که بخواهد مراجعه خواهد کرد.
متخصص فیزیوتراپی باید معیارهای زیر را داشته باشد:
- عضو انجمن متخصصین فیزیوتراپی باشد.
- دارای مدارک و گواهینامه های لازم باشد.
- در زمینه توانبخشی بیماران سکته مغزی مهارت و تخصص لازم را داشته باشد.
- به بیمار برای بهبودی بیشتر کمک کند و او را به طور مداوم ارزیابی نماید.
- برنامه ای را متناسب با نیازهای بیمار طراحی کند.
- ضمن در نظر گرفتن ناتوانی ها و محدودیت های بیمار به او برای دستیابی به اهدافش کمک کند.
- بیمار را تشویق به انجام حرکات ورزشی مخصوص نماید.
- به ارائه خدمات حمایتی و آموزشی برای اعضای خانواده بیمار بپردازد.
- با خانواده بیمار ملاقات داشته باشد و میزان پیشرفت بیمار را توضیح دهد.
- علائم و ناتوانی های جسمانی بیماران سکته مغزی را بشناسد.
- تمام حواس خود را به بیمار اختصاص بدهد اقدامات درمانی لازم را انجام دهد اقدامات درمانی لازم را انجام دهد.
- معمولا در جلسه اول مشاوره با متخصص فیزیوتراپی امکان توضیح نتایج که قرار است به دست بیاید وجود ندارد نتایج که قرار است به دست بیاید وجود ندارد.
- از آنجایی که مراجعه منظم به متخصص فیزیوتراپی و دنبال کردن تمرینات ورزشی مخصوص اهمیت زیادی دارد بیمار به هیچ عنوان نباید برنامه درمان خود را نادیده بگیرد.
- برنامه توانبخشی باید با نیازها و علائم بیمار مطابقت داشته باشد.
سوالاتی که باید از متخصص فیزیوتراپی پرسیده شود
- برخی از بیمارانی که دچار عوارض سکته مغزی شده اند ترجیح می دهند با چند متخصص فیزیوتراپی مشورت کنند و نظر آنها درباره درمان خود بدانند.
- این بیماران قبل از شروع برنامه درمان شان سوالات خود را از پزشک یا متخصص فیزیوتراپی می پرسند.
- تعدادی از این سوالات به شرح زیر است:
- آیا مرکز مورد نظر با بیمه بیمار قرارداد دارد؟
- متخصص مورد نظر چندین سال سابقه درمان بیماران سکته مغزی را دارد؟ مراجعه به یک متخصص باتجربه که در زمینه بهبود مشکلات مرتبط با سکته مهارت بالایی دارد ضروری است.
- متخصص فیزیوتراپی به صورت همزمان چند بیمار را ویزیت می کند؟ فیزیوتراپی نباید آنقدر سرش شلوغ باشد که امکان رسیدگی به همه بیماران را نداشته باشد.
- فلسفه متخصص فیزیوتراپی از درمان چیست؟ هر یک از پزشکان برنامه مخصوص و منحصر به فردی برای دستیابی به اهداف بیمار دارند.
- آیا متخصص فیزیوتراپی با جدیدترین روش های موجود آشنایی دارد؟ متخصص فیزیوتراپی باید اطلاعات به روز داشته باشند تا بر اساس دانش روز و به وسیله تمرینات ورزشی و روش های غیر تهاجمی به بیماران خود کمک کنند.
- متخصص فیزیوتراپی در چه زمینه هایی تخصص دارد؟ متخصص فیزیوتراپی باید در زمینه توانبخشی بیماران سکته مغزی و اختلالات نورولوژیکی مهارت بالایی داشته باشد.
- آیا متخصص فیزیوتراپی از روش های درمانی مبتنی بر شواهد استفاده می کند؟ باید برنامه درمانی، مورد ارزیابی های مختلف قرار گرفته و تاثیرات مثبت آن به منظور بهبود بیماران مبتلا به سکته مغزی تایید شده باشد.
بیشتر بخوانید: فیزیوتراپی سکته مغزی
کلینیک پیشرفته فیزیوتراپی دایان در شما تهران با کادری و مجرب آماده خدمات رسانی به شما در محیط کلینیک و در منزل می باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره با شماره های زیر تماس بگیرید.
شماره تماس های کلینیک دایان: ۰۲۱۲۲۷۶۴۵۵۵_ ۰۲۱۲۲۷۸۶۰۴۹ _ ۰۹۱۲۸۳۴۰۵۳۶
برای دریافت اطلاعات بیشتر و مشاوره واطلاع از نحوه ارائه خدمات فیزیوتراپی دایان با ما تماس بگیرید
سلام وقتتون بخیر مادرم سه سال پیش سکته مغزی کردن یه طرف بدنشون فلج شده بود که خداروشکر الان بهترن و هنوز اونطرف بدنشون بی حسی داره و بدون کمک نمیتونن راه برن یه رگی از پشت گوششون تا پایین هنوز با حدود60 جلسه فیزیوتراپی… خیلی اذیتشون میکنه. ورزش هایی که بتونه بهشون کمک کنه(مخصوصاٌ برا کمرشون) با آموزش تصویری دارین برام بفرستین . با سپاس از زحمات شما
با سلام دوست عزیز
تمرینات فیزیوتراپی کمر
تمرین فیزیوتراپی در منزل
با سلام مادر من بیشتر از یکسال پیش سکته مغزی کردن و سمت راست بدنشون بی حس شده به همراه تکلمشون که دچار مشکل شدن از همون موقع فیزیوتراپی و کاردرمانی رو مرتب انجام دادیم و حتی دو ماه rTMS هم انجام دادیم پیشرفت کردن ولی به اون صورتی که بتونن راه برن نه جدیدا احساس درد میکنن تو مچ پا زانو و ناحیه لگن پاشون مثلا رو پاشون ایستاده نگهش میداریم احساس درد تو همون نواحی که گفتم میکنه قبلا اینطوری نبود تا چه مدت دیگه باید فیزیوتراپی رو ادامه بدیم با تشکر
با سلام دوست عزیز
برای مشکلات و بیماری های مغز و اعصاب معمولا فیزیوتراپی تا زمان بهبودی کامل و یا نسبی، بهتر است ادامه پیدا کند.
زمان طلایی فیزیوتراپی پس از سکته مغزی بین شش ماه تا یک سال می باشد که بیشترین پیشرفت نیز در این زمان است و پس از آن معمولا پیشرفت کندتر می شود. اما پس از آن نیز بهتر است فیزیوتراپی و تمرین درمانی و ورزش همچنان ادامه پیدا کند که بهبودی بیشتری حاصل شود.
با تشکر در مورد تکلمشون هم نیاز به گذشت زمان هست؟
بله قطعا
البته باید تمرینات گفتار درمانی هم همچنان ادامه پیدا کند.
سلام من نامزدم تصادف کرده دوتا دستش نمیتونه حرکت بده شما راه حلی برای این موضدع دارید. یا بااستفاده از فیزیوتراپی ممکنه خوب بشه توروخدا جواب بدید ممنونم🌹
با سلام دوست عزیز
کاملا بستگی به نوع، شدت و محل آسیب دارد.
لطفا توضیح بیشتری بدهید.
باسلام و احترام
مادرم هفت ساله سکته مغزی کرده این بار دومش است بار اول خوب شد این سکته اخری زمین گیرش کرد توی این هفت سال بهتر شده اوایل نزدیک ۱۳۰ جلسه فیزیوتراپی رفت ولی بخاطر سختی رفت و آمد و هزینه دیگه خودش توی خونه ورزش میکنه هنوز یه سمت بدنش خیلی تحرک نداره و دست و پاش درد میکنه و به قول خودش سنگینه و یخ میکنه حتی چند جلسه طب سوزنی رفت انواع روعن ها رو برای ماساژ استفاده کرده و میکنه ولی هنوز تحرکش مشکل داره و در انجام کاراش وابسته به دیگران است با توجه به شرایط اقتصادی و بیماری کرونا ،حضرتعالی چه چیزی پیشنهاد میکنید در خصوص استفاده از ورزشیا ابزار خاص، لازم به ذکر است مادرم ساکن شهرستانهای استان فارس است و ۵۷ ساله است خواهشمند است راهنمایی بفرمایید .
با سلام دوست عزیز
قطعا یکی از موثرترین روش های فیزیوتراپی، ورزش درمانی می باشد. به عبارتی گاهی از آن به عنوان مهمترین جزء بازتوانی پس از سکته مغزی می باشد.
که بهتر است توسط همکاران فیزیوتراپیست انجام شود.
بهتر است تمرکز ایشان روی ورزش و حرکت باشد. اگر دسترسی به همکاران فیزیوتراپیست را نداشتید شما می توانید انواع ورزش ها را که قبلا توسط همکارهای بنده آموزش داده شده رو با مادر کار کنید.
ورزش باید شامل ورزش های قدرتی، کنترلی، تعادلی و پس از پیشرفت بدن به سمت ورزش های سرعتی پیش رفت.
انواع ماساژ نیز می تواند به بهبود جریان خون و نرمال کردن تن عضلات کمک کننده باشد.
یکی از مهم ترین جزء های توانبخشی بیماران سکته مغزی، راه رفتن بیمار است که در صورت عدم توانایی ایشان، همراهان باید به فرد جهت راه رفتن کمک کنند.
سلام پدر من 50 سال سنشون هست و الان 7 روز سکته مغزی کردن الان در صحبت کردن کمی مشکل دارن و دست پا راستشون هم از کار افتاده پاشون کمی تکون میتونن بدن ولی دستشون رو نه خواستم بدونم اقای دکتر با فیزیوترتاپی درست میشه این مشکلشون مرسی
سلام دوست عزیز
زمان مورد انتطار برای بازگشت عملکرد با توجه به شدت، نوع و ناحیه آسیب سکته مغزی بین چند هفته تا چندین ماه متفاوت می باشد و به عبارتی نمی توان زمان دقیق نام برد. اما با توجه به اینکه الان بعد از گذشت یک هفته، حرکت در پاها دیده می شود نشانه خوبی از بازگشت سریع بدن می باشد. قطعا فیزیوتراپی در جهت بازگشت سریع عملکرد دست بسیار کمک کننده و مورد نیاز است.
سلام پدر من 50 سال سنشون هست و الان 7 روز سکته مغزی کردن الان در صحبت کردن کمی مشکل دارن و دست پا راستشون هم از کار افتاده پاشون کمی تکون میتونن بدن ولی دستشون رو نه خواستم بدونم اقای دکتر با فیزیوترتاپی درست میشه این مشکلشون
با سلام دختر من پنج ماه و بیست روز پیش به علت تشنج و ایست قلبی دچار هیپوکسی مغزی شد و به کما رفت پس از دوماه و بیست روز به هوش آمد و حالا سه ماه از به هوش آمدنش میگذره و دختر نوزده ساله من نمیتونه پاهاشو باز کنه پاهاش اسپاسم زیادی داره و دستانش هم راستش بعد از یک و نیم ماه به کار افتاد البته ضعیفه و دست چپش هم بیست روزیهست که میتونه کمی بالا ببره و حالا بیشتر از یک ماه و نیمه به علت کرونا نمی تونم ببرم فیزیو تراپی لطفا منو راهنمایی کنید من خیلی نگرانم البته دخترم از همان اول دست وپاش حرکت داشت که میگفتن غیر ارادیه ۲۰ فروردین ۹۹
با سلام
ابتدا باید توضیح داد که معمولا بعد از چنین آسیب های مغزی، معمولا اسپاسم ایجاد نمی شود و مشکلی به نام اسپاستیسیتی ایجاد می شود که عملکرد غیر ارادی مغز می باشد و تا حدودی شبیه اسپاسم است که معمولا پس بهبودی مغز، به مرور بهبودی در اندام ها حاصل شده و اسپاستیسیتی از بین می رود. معمولا سرعت بهبودی کلی بدن به عوامل مختلفی همچون سن، ناحیه آسیب و شدت آن بر میگردد. با توجه به سن پایین دختر شما معمولا بهبودی با سرعت بالاتری انجام می شود. قطعا یکی از بهترین درمانهای مورد نیاز دختر شما فیزیوتراپی می باشد. بهتر است با یک فیزیوتراپیست جهت انجام فیزیوتراپی در منزل هماهنگ بفرمایید. اما بسیار مهم است در زمانی که فیزیوتراپیست نیست فرد دیگری حرکات ورزشی و نرمش بدن را برای دخترتان انجام دهید. قطعا حرکات ورزشی و ماساژ بسیار کمک کننده است.
همچنین اگر سفتی بدن زیاذ شد می توانید از ارتز های مخصوص دست و پا نیز با توجه به نطر پزشک معالج استفاده کنید.
سلام مادرم 5 ماهه گرفتگی رگ سکته مغزی کرده و سمت راست فلج. تزریق tpa انجام شد. تکلم کلمه حرف می زنه. فیزیوتراپی در منزل و مطب انجام. حرکتی در دست و پا مشاهده نمیشه. امیدی هست؟
سلام
معمولا زمان طلایی درمان توانبخشی سکته مغزی بین 6 ماه تا 1 سال می باشد. به عبارتی در این زمان حداکثر پیشرفت را داریم ولی همچنان پس از یک سال نیز روند بهبود ادامه پیدا میکند.
سرعت بازگشت عملکرد بدن به چندین عامل نظیر سن، نوع سکته مغزی، شدت آسیب و… بستگی دارد به همین دلیل معمولا بازگشت عملکرد ممکن است بین چند هفته تا چند سال زمان ببرد. در این مدت تمرکز شما روی ورزش و حرکت درمانی باشد.
با تشکر از توضیحات جامع و کامل شما.
پدرم سکته مغزی کرده و سمت راست بدنش از کار افتاده چند روزه که از بیمارستان مرخص شده با توجه به شیوع بیماری کرونا و مشکلات مالی قادر به رفتن به فیزیو تراپی نیستیم لطفا” منو راهنمایی کنید چه دستگاه فیزیوتراپی خونگی بخرم که کاربرد زیادی داشته باشد بازم ممنون
سلام دوست عزیز
مهمترین درمان برای بیماران سکته مغزی ورزش و حرکت درمانی می باشد.
باید تمرکز خود را روی ورزش، حرکت، تغییر پوزیشن، ماساژ، راه رفتن و … قرار داد. همچنین درصورتی که عضلات کاملا شل و بدون قدرت باشند باید از دستگاه تحریک الکتریکی استفاده کرد که باید توسط همکاران فیزیوتراپیست انجام شود.
ضمن عرض سلام وخداقوت.بنده محمدزاده همکار (فیزیوتراپیست)هستم.ازمقاله های مفیدوحاکی از تجربه بالای شما بسیار تشکر وآرزوی موفقیت وافر برای شما وهمگی همکاران محترم را دارم.
با سلام و احترام
خیلی ممنونم آقای دکتر محمدزاده عزیز ممنون از حسن نظر شما🙏🌹
سلام جناب دکتر
مادرم 40 روزه سکته مغزی بر (اثر تنگی میترال قلب) کرده الان 17 جلسه اس میبریمش فیزیوتراپی
مادرم کلا مشکل قلبی داشته یکم از اول کند بود الان سمت چپش فلجه کلا همش نگرانیم نکنه اینجوری بمونه تا اخر عمر
بنظرتون مادرم راه میفته؟
سلام دوست عزیز
زمان بازگشت قدرت بدن با توجه به شدت و نوع سکته در افراد مختلف بین چند هفته تا چند سال متفاوت میباشد. ولی زمان طلایی برای فیزیوتراپی و توانبخشی 6 ماه تا یکسال اول می باشد که اکثر افراد توانایی های خود را بین چند هفته تا 6 ماه اول بدست می آورند.
با سلام . مادرم حدود ۷۵ ساله هستند . دچار سکته مغزی شدند تا متوجه شویم و اورژانس بیاد زمان طلایی تزریق از دست رفت و در حال حاضر سمت چپ از لگن به پایین دچار بیحرکتی شده اما وقتی ماساژ میدهیم یا پای سالم را روی پای چپ میگذاره اظهار ناراحتی مثل برق گرفتگی یکباره را دارد ایا واکنش مثبت است یا مربوط به دیسک کمر و کانال های کمر می باشد ؟ممنون
سلام
بعد از سکته مغزی و همچنین مشکلات ستون فقرات ممکن است چنین علائمی دیده شود جهت تشخیص افتراقی آن بهتر است به متخصص مغز و اعصاب مراجعه نموده و معاینه شوند.
در ادامه کامنتم اینو بگم که دو.روزه خیلی بی تابی و بی قراری میکنه خیلی نگرانمون کرده میتونید کمکم کنید؟
در اغلب موارد کمی بی تابی پس از سکته مغزی به وجود می آید ولی در صورت ادامه و شدت یافتن بهتر است با متخصص مغز و اعصاب ایشان مشورت بفرمایید.
با سلام مادر من یک هفته پیش به علت فشار خون بالا سکته مغزی کردن و به علت گرفتگی رگ انژیو مغزی شدن الان هوشیاریشون کامله و حتی چند کلمه بله خیر و ای وای رو ادا میکنن ولی هنوز مشکل تکلم دارن دست راستشون هم بی حسه ولی با دست چپ دست راستشو میماله پای چپش هم همینطور ولی قدرتی ندارن دکتر 50جلسه فیزیوتراپی تجویز کردن اقای دکتر تا چه مدت مشکلشون حل میشه لطفا کمکم کنید با تشکر
سلام دوست عزیز
زمان مورد انتطار برای بازگشت عملکرد با توجه به شدت، نوع و ناحیه آسیب سکته مغزی بین چند هفته تا چند سال متفاوت می باشد و به عبارتی نمی توان زمان دقیق نام برد. ولی زمان طلایی برای درمان فیزیوتراپی پس از سکته مغزی ۶ ماه تا یک سال اول می باشد و در ۶ ماه اول ما حداکثر ریکاوری را داریم و پس از آن پیشرفت بدن با سرعت کمتری ادامه پیدا میکند که البته از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد.
ولی در اغلب موارد بهبودی و بازتوانی با فیزیوتراپی یه سرعت شروع می شود.
با سلام
حدود یک هفته هست که پدرم دچار سکته مغزی شده و در ICU می باشد البته با توجه به ناراحتی قلبی حدود سه سال قبل نیز دچار سکته مغزی شده بودند ولی روند بهبود با تزریق tpa در ساعات اولیه به سرعت شکل گرفت که نیاز به اقدامات فیزیوتراپی نشد ولی این بار اندام های سمت چپ بی حرکت می باشند و فیزیوتراپی از روز چهارم شروع شده است به طوری که با کشیدن نوک دست به کف پا حرکتی خفیف در انگشتان دیده می شود خواهشمندم راهنمایی های لازم را ارائه بفرمایید
با سلام
زمان مورد انتطار برای بازگشت عملکرد با توجه به شدت، نوع و ناحیه آسیب بین چند هفته تا چند سال متفاوت می باشد و به عبارتی نمی توان زمان دقیق نام برد. ولی تایم طلایی برای درمان فیزیوتراپی پس از سکته مغزی 6 ماه تا یک سال اول می باشد و در 6 ماهاول ما حداکثر ریکاوری را داریم و پس از آن پیشرفت بدن با سرعت کمتری ادامه پیدا میکند که البته از فردی به فرد دیگر متفاوت می باشد. بهتر است پس از سکته مغزی فیزیوتراپی شروع شده و تا زمان ریکاوری کامل ادامه پیدا کند. فیزیوتراپی پساز سکته مغزی باید تمرکز درمان روی ورزش درمانی و تحریکات الکتریکی باشد.
سلام. برای مرد 60 ساله که نیمه راست فلج شده و بعد از شش ماه راه میره ولی از لگن قدم بر میداره و دستش رو از شانه بالا میبره و به زووووور زیاد سه تا انگشتش رو خم میکنه امید به بهبودی هست؟؟؟؟؟؟ و آیا حواس پرتی و فراموشی در سکته طبیعیه؟
با سلام دوست عزیز
بهبودی پس از سکته مغزی معمولا بین چند هفته تا چند سال با توجه به شدت، محل و نوع آسیب جهت بهبودی به زمان نیاز دارد. با توجه به توضیحات داده شده بهبودی برای ایشان همچنان ادامه خواهد داشت و نکته مهم اینکه نباید از ورزش و تمرین درمانی غفلت کرد.
حواس پرتی و فراموشی نیز گاهی به وجود می اید که حتما باید با متخصص مغز و اعصاب در این زمینه مشورت بفرمایید.
با سلام.موضوع پایان نامه من اثر بخشی تمرینات مغزی بر بیماران سکته مغزی هست.لطفا اگه مقاله ای در این زمینه دارین برام ایمل کنید .ممنون
سلام
بله حتما
با سلام و عرض ادب و خسته نباشید،،من سوال داشتم از حضورتون من پدرم سکته کرده بعد دکترش گفته 10 جلسه فیزیوتراپی کنید ما حدود 30 جلسه بردیم ایشونو میخواستم بدونم مشکل ساز نیست یا هرچه بیشتر باشه جلسات بهتره،،،ممنون میشم اینو جواب بدین با تشکر.
سلام
فیزیوتراپی پس از سکته مغزی تعداد جلسه ی مشخص ندارد
معمولا تجویز به این صورت است که فیزیوتراپی باید تا زمان بهبودی ادامه پیدا کند به صورتی که زمان طلایی برای بهبود 6 ماه اول پس از سکته می باشد و سپس سرعت پیشرفت بعد از آن تا حدودی کند می شود. همچنی بسته به شدت، نوع و محل سکته مغزی ممکن است بین چند جلسه تا چندین جلسه نیاز به فیزیوتراپی ادامه پیدا کند.
باعرض سلام میخواستم که از مقاله ومطلاب بسیار جالب ومفیدتون تشکر کنم من حدود چهارساله سکته مغزی ناگهانی دچار فلجی سمت چپ بدن شدم میتونم ب جرات بگم بیشتر مطالب رو که نوشتید با تمام وجود احساس و حتی زندگی کردم نا امیدیهای زیادی سراغم اومده ونتیجتا بعداز تلاشهای سخت و بسیار زیاد ضمن اینکه بهبودی نسبی پیدا کردم ب این نتیجه رسیدم که درمانهای فیزیوتراپی و توانبخشی ذهنی و امیدواری میتونه راه بهبودی خوبی باشد و توصیه میکنم دوستان عزیزی که دمثل من درگیر این مشکل هستند با توکل وامید بخدا وتلاس مستمر امیدشان را از دست ندهند وتلاش کنند خوبی این بیماری اینه که برخلاف بعضی بیماریها اگرچه به کندی ولی الهی شکر رو به بهبود میره ب امیدخدا همه خوب میشیم
از نویسنده و سایت خوب دایان فیزیوتراپی بخاطر راهنمایی کمک و مطالب خوب ومفیدش بسیار سپاسگزارم وآرزوی موفقیت روز افزون را دارم خدا کمکتون کنه و خیرتون بده
با تشکر فراوان رضایی
بسیار خرسندیم که کمکی هر چند ناچیز در جهت بهبود شما به وجود آمده است و همیشه در تلاش خواهیم بود تا محتوای مفیدتری را در زمینه ها و بیماری های مختلف و روش های درمانی آن در اختیار عزیزان قرار دهیم.