وازوترین کامپرشن تراپی چیست؟ روشی است که طی آن هوا توسط دستگاهی بداخل بالشتکهایی که دور قسمتهای مختلف اندام ها و کمر را می تواند بـپـوشاند وارد شده و با افزایش فشار اعمال شده به اندام حالتی شبیه ماساژ ایجاد کرده که متعاقب آن افزایش حرکت جریان خون و لنف و بدنبال آن کاهش تورم ، درد عضالت ،احساس سبکی ، بهبود توانایی حرکتی و… در منطقه تحت درمان را بدنبال خواهد داشت .
از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!
پا (قلب دوم ) و عضلات ساق نقش مهمی در بازگرداندن خونی که توسط قلب به پاها فرستاده شده دارند هنگامی که راه روی مناسبی داریم با ایجاد انقباض و انبساط در ماهیچه پا ا ین نقل انتقال بخوبی صورت می گیرد
اما با کاهش تحرک ،افزایش سن ،استراحت طولانی مدت ، آرتروز ، شکستگی ،تروما (آسیب) ،جراحی ، گچ گرفتگی ،عوارض دارویی و.. رگهای خونی و لنفی ما تحت فشار زیادی قرار می گیرند و نمی توانند عمل خود را بخوبی انجام دهند که این استرس به سلولهای بافت منطقه نیز اعمال خواهد شد انجام حرکات مجاز در این دوران می تواند این آسیب را به حداقل ممکن برساند.
پس از سپری شدن این دوران هر چه سریعتر باید تورم دست و پا کاهش یابد تا مواد غذایی بیشتری به بافت برسد و از آن طرف مواد سمی و زائد سریعتر از ناحیه برداشته شوند و بر همین اساس انجام حرکات توصیه شده و فیزیوتراپی اهمیت بسیاری خواهد داشت .
- دستگاه وازوترین کامپرشن تراپی زمان نقاهت را کوتاهتر و توان عضلانی را سریعتر باز می گرداند همچنین فشار اعمال شده ناشی از تورم بر اعصاب و مفاصل ماهیچه و…را کاهش داده احساس سبکی وچالاکی بیشتری را همراه می اورد
موارد کاربرد و مزایای وازوترین کامپرشن تراپی
- تورم مفاصل
- درد و خستگی بی قراری
- مور مور شدن و سردی اندام
- ادم دوران بارداری (با صالح دید متخصص زنان)
- در بیماریهای مفصلی مانند آرتروز و رماتیسم مفصلی
- بیماریهای عروق خونی و واریس
- ترومبوز وریدی
موارد عدم کاربرد وازوترین کامپرشن تراپی
- آرترواسکروز بسیار شدید عروق
- ترومبوز وریدی (در فاز التهابی)
- برخی بیماریهای عروقی
- تورم شدید اندام به همراه برخی بیماریهای ریوی و قلبی کنترل نشده
- فشار خون بالا
در مورد وازوترین کامپرشن تراپی بیشتر بخوانید
بیشتر مردم فکر میکنند که جوراب های فشرده سازی فقط برای افراد مسن هستند، اما جوراب های فشرده سازی کمک میکنند تا سلامت رگها حفظ شود واز طرفی بسیاری از مشکلات مربوط به رگها از سنین جوانی شروع می شوند.
درمان توسط وازوترین کامپرشن تراپی با اعمال کردن یک فشار خارجی کنترل شده به ناحیه ای که دچار مشکل شده اس، انجام می شود تا کارآمدی سیستم های لنفاوی و شریانی بیشتر شود.
فشرده سازی با پوشیدن لباس های کشسانی که به میزان مشخصی قدرت فشرده سازی دارند، انجام می شود. این جوراب ها بیشترین فشار را بر روی قوزک پا وارد می کنند و به طور تدریجی این فشار در قسمتهای بالاتر کمتر می شود.
بسته به علت آسیب، درمان با فشرده سازی می تواند به روشهای مختلفی اعمال شود، مانند استفاده از جوراب های ساق بلند و کوتاه، جوراب شلواری ها و آستین ها
عوامل تعیین کننده و خطرزا
درمان با کامپرشن تراپی می تواند برای کمک به درمان و پیشگیری از مشکلات لنفاوی و شریانی استفاده شود و همچنین در هنگام انجام فعالیت ها برای ریکاوری و افزایش عملکرد به کار گرفته شود.
به عنوان یک معیار درمانی،این روش می تواند در درمان مواردی همچون فلبیت یا افروختگی سیاهرگ، ترومبوزیس، مراقبت های بعد از عمل، اسکلروتراپی،کمک به درمان درد ساق ها و ران ها و احساس سنگینی در آن ها،واریس،رگهای عنکبوتی،خیز (edema) و زخم پا تجویز شود.
درمان با فشرده سازی در هنگام انجام فعالیتها به عنوان معیاری برای ریکاوری و عملکرد استفاده شده است و این کار با کمک به جریان یافتن مداوم خون، به حداقل رساندن جمع شدن خون در یک محل، افزایش پاکسازی سموم بدن و کمک به حفظ روند بازسازی انجام می شود.
به عنوان یک معیار پیشگیرانه، فشرده سازی می تواند برای مواردی همچون پرواز در مسافت های طولانی، حاملگی و مشکلاتی که ممکن است به خاطر شغل و سبک زندگی فرد ایجادشوند، تجویز شود.
عوامل خطرزا برای ایجاد مشکلات وریدی و لنفاوی
موارد ذکر شده در زیر بعضی از مهمترین عواملی هستند که خطر ایجاد مشکلات وریدی و لنفاوی را افزایش می دهند:
سن : به دلیل فرسودگی ها و پارگی هایی که با افزایش سن در رگ های خونی ایجاد میشوند، با بالا رفتن سن این خطرت افزایش می یابند
جنسیت : زنان به خاطر تغییرات هورمونی ای که باعث استاع عروق ( آرام شدن و شل شدن سلول های دیواره رگ ها) میشوند، بیشتر در خطر مبتلا شدن به مشکلات وریدی قرار دارند.
سابقه خانوادگی : مشکلات وریدی و لنفاوی ارثی هستند
چاقی : داشتن اضافه وزن باعث می شود فشار بیشتری بر رگها وارد شود
حرفه : نشستن و ایستادن برای مدت طولانی بر روی جریان خون تاثیر میگذارد و در طول زمان جمع شدن خون در یک ناحیه را افزایش می دهد
مهم است بدانید که درمان با فشرده سازی برای هر کسی مناسب نیست. اگر کسی در ران ها و ساقه هایش بیماری پیشرفته سرخرگی داشته باشد یا دچار سپتیک فلبیت (septic philebitis)، نوروپاتی محیطی یا نارسایی احتقانی قلبی کنترل نشده باشد، نباید لباسهای مخصوص فشرده سازی را بپوشد.
تاثیرات و فواید درمان با وازوترین کامپرشن تراپی
فشرده سازی تدریجی تاثیرات مثبت زیادی بر روی بدن دارد و این تاثیرات مثبت آن هم برای جریان خون است و هم برای بافتها. در زیر به چند تاثیر فیزیولوژیکی فشرده سازی اشاره شده است.
تاثیر آن بر جریان خون
- جریان خون وریدی را افزایش می دهد (گردش خون)
- حجم خون وریدی را کاهش می دهد ( جمع شدگی خون)
- رفلاکس را در رگهای بیمار سطحی و عمیق کمتر میکند (کاهش رگ های واریس و عنکبوتی)
- فشار خون وریدی را کاهش می دهد
تاثیر آن بر بافت ها
- ورم ناشی از جمع شدن مایعات در بافت ها (edema) را کاهش میدهد
- پاکسازی سمومی مانند لاکتیک اسید را افزایش میدهد
- التهاب را کاهش میدهد
- به حفظ روند بازسازی کمک میکند
- حرکت تاندون ها و مفاصل را بهتر میکند
نکاتی برای داشتن پاهای سالم
برای حفظ سلامت پاها حتما باید علاوه بر درمان با فشرده سازی کارهای بیشتری انجام شود.
در اینجا لیستی از موارد مفیدی ارائه میشود که نشان می دهد شما چگونه می توانید نقش خود را در حفظ سلامت پاهایتان ایفا کنید.
1- از نشستن و ایستادن طولانی اجتناب کنید. گردش خون با فعالیتهای فیزیکی بهتر میشود. بنابراین گهگاهی کمی راه بروید، از پله ها بالا بروید و سعی کنید به طریقی در اطراف خانه یا محیط کارتان حرکت کنید.
2- بعد از یک روز طولانی و خسته کننده نیروی پاهایتان را با گرفتن دوش یا حمام کردن بازگردانید. این موضوع مخصوصا در تابستان اهمیت بیشتری پیدا می کند، زیرا گرما باعث می شود که رگهایتان گشاد شوند. دوش گرفتن و حمام کردن همچنین میتواند ورم پایتان را کم کند.
3- پاهایتان را بالا نگه دارید. از اثر جاذبه زمین کمک بگیرید و گردش خون طبیعی بدن تان را بهتر کنید
4- ورزش کنید. ورزش منظم می تواند به قوی و فعال نگه داشتن ماهیچه ها و در نتیجه گردش خون کمک کند
5- وزنتان را کنترل کنید. داشتن اضافه وزن فشار بیشتر را بر رگ هایتان وارد می کند
6- هر روز جوراب های فشرده سازی را بپوشید تا گردش خون وریدی بهتر انجام شود و مشکلات وریدی را درمان و یا از آنها جلوگیری کنند.
توصیه های آخر
مهم است که برای خرید یک جفت جوراب فشرده سازی به یک متخصص دارای مجوز مراجعه کنید.
لباس هایی که اندازه تن نباشند میتوانند به فرد آسیب بزنند، آسیب هایی مانند زخم هایی که بر اثر فشار به وجود می آیند، انسداد وریدی و حتی قانقاریا.
جوراب های فشرده سازی طبق تجویز پزشک به شما داده می شوند و بنابراین باید توسط یک متخصص حوزه سلامت توصیه شوند. لباس های فشرده سازی انواع، سایزها، جنس ها و رنگ های مختلفی دارند که باید برای انتخاب موثرترین و بهترین گزینه ممکن برای هر شخص در نظر گرفته شوند.
اگر میخواهید از تمام فواید درمان با فشرده سازی بهره مند شوید با یک متخصص حوزه سلامت و همچنین با یک متخصص دارای مجوز در درمان با فشرده سازی صحبت کنید.
در انتها شماره تماسهای کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل : 02122786049 – 09128340536