هایپر اکستنشن زانو نوعی آسیب است که در اثر خم شدن بیش از حد زانو به سمت عقب به وجود می آید. تشخیص و درمان این آسیب دردناک برای پزشکان بسیار راحت است.
هایپر اکستنشن زانو اغلب پس از انجام حرکات با تأثیر زیاد مانند فرود آمدن پس از پرش یا توقف کوتاه هنگام دویدن رخ می دهد.
با توجه به ماهیت این آسیب، ورزشکاران و به ویژه افرادی که ورزش های شدید یا تماسی انجام می دهند بیشتر در معرض خطر هستند.
فرد معمولا پس از آسیب دیدگی متوجه تورم، درد متوسط تا شدید و آسیب بافت نرم در داخل یا اطراف زانو می شود. در این مقاله علائم هایپر اکستنشن زانو، نحوه درمان مشکل و مدت زمان بهبودی را بطور دقیق بررسی خواهیم کرد.
حقایق کوتاه درباره هایپر اکستنشن زانو:
هایپر اکستنشن زانو معمولا به راحتی قابل تشخیص است. در این وضعیت فرد احساس می کند زانو به سمت عقب و خارج از خط پا خم شده است. در صورت عقب زدگی زانو به احتمال زیاد علائم زیر را تجربه خواهید کرد:
اغلب پس از آسیب دیدگی زانو تحرک کاهش یافته و صاف یا خم کردن زانوی آسیب دیده دشوار می شود. دلیل کاهش تحرک یکی از موارد زیر است:
علائم بسته به میزان خمیدگی زانو از خفیف تا شدید متغیر است. شدت آسیب بافت ها و رباط های اطراف زانو نیز بر میزان درد و تورم تأثیر می گذارد.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی رباط صلیبی
درمان هایپر اکستنشن زانو به شدت آسیب بستگی دارد و معمولا با برنامه RICE آغاز می شود.
در مرحله اول پس از آسیب دیدگی بهتر است فعالیتی که باعث آسیب شده است را متوقف کنید.
استراحت در ورزشکاران به معنای شرکت نکردن در مسابقات و در افراد معمولی به معنای راه نرفتن روی پای آسیب دیده و یا استفاده از بریس است. در طول استراحت بهتر است اقدامات زیر را نیز انجام دهید:
استفاده از یخ یک درمان محبوب برای آسیب هایی مانند عقب زدگی زانو بوده و به کاهش تورم و درد کمک می کند.
باید یخ را روزانه چندین مرتبه به مدت ۱۵ دقیقه روی زانوی آسیب دیده قرار دهید. همیشه برای جلوگیری از آسیب دیدن پوست یخ را با یک مانع مانند حوله بپوشانید.
بیشتر بخوانید : یخ درمانی در فیزیوتراپی
کمپرس شامل پوشاندن زانوی آسیب دیده با یک نوار فشاری است. برای این کار می توانید از نوارهای الاستیک یا باندهای فشاری استفاده کنید. کمپرس همانند یخ به کاهش درد و تورم ناشی از آسیب و پشتیبانی از زانو کمک می کند.
زانوی آسیب دیده باید در صورت امکان بالاتر از سطح سینه باشد و این کار معمولا با دراز کشیدن و قرار دادن پا روی بالش یا سطوح مرتفع و راحت انجام می شود.
هایپر اکستنشن زانو در موارد شدیدتر برای ترمیم رباط ها یا ترازبندی زانو نیاز به جراحی دارد.
پارگی رباط صلیبی قدامی در زانو یکی از رایج ترین عوارض است، اما احتمال آسیب دیدگی سایر تاندون ها و ساختارها نیز وجود دارد. همچنین این احتمال وجود دارد که چندین ناحیه از زانو به جراحی ترمیمی نیاز داشته باشد.
بیشتر بدانید : فیزیوتراپی زانو
زمان بهبودی آسیب زانو متفاوت بوده و فرد در موارد خفیف در عرض ۲ تا ۴ هفته بهبود می یابد.
در طول دوران بهبودی باید از انجام هر گونه فعالیت تشدید کننده آسیب خودداری کرده و از برنامه RICE نیز پیروی کنید.
در صورت نیاز به جراحی، بهبودی کامل زمان بیشتری حدود ۶ ماه یا بیشتر طول خواهد کشید. اگرچه این زمان طولانی است، اما اکثر افراد بطور کامل بهبود می یابند.
پزشک به عنوان بخشی از روند بهبودی احتمالا فیزیوتراپی را توصیه خواهد کرد. حتی اگر فرد تحت عمل جراحی قرار گرفته باشد، برای بازیابی قدرت عضلانی و دامنه حرکتی به بهبودی فیزیکی نیاز دارد.
تمرینات زیادی وجود دارد که می توان پس از عقب زدگی زانو انجام داد. هدف از انجام تمرینات بهبود دامنه حرکتی و افزایش قدرت است.
لازم است گزینه های ورزشی را با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی در میان بگذارید. برخی از تمرینات بالقوه ای که می توان انجام داد عبارتند از:
پس از آسیب دیدگی زانو باید در طول بهبودی ابتدا تمریناتی ملایم انجام دهید و به تدریج و با قوی تر شدن زانو تمرینات را چالش برانگیزتر کنید.
افراد مبتلا به هایپر اکستنشن زانو به احتمال زیاد پس از آسیب دیدگی بطور کامل بهبود می یابند.
باید در اسرع وقت پس از آسیب دیدگی به دنبال مراقبت های پزشکی باشید و برای دریافت بیشترین نتیجه تمام توصیه های درمانی را دنبال کنید.
شاید استراحت کردن برای ورزشکاران و افراد فعال دشوار باشد، اما این کار برای بهبودی زانو ضروری است. می توان خطر ابتلا به هایپر اکستنشن زانو را از طریق ورزش و انجام تمرینات کششی کاهش داد.
تقویت عضلات زانو و همچنین انجام تمرینات کششی قبل و بعد از ورزش و زمانی که ماهیچه ها گرم هستند بسیار مهم است.
تشخیص هایپر اکستنشن زانو برای پزشکان بسیار راحت است؛ ولی با این وجود درمان آن نیازمند به صبر و تلاش دارد. فرد برای رسیدن به نتیجه مساعد بهتر است به کلینیک تخصصی فیزیوتراپی دایان در تهران مراجعه کند، زیرا این مرکز دارای وسایل و ابزار تخصصی فیزیوتراپی است که به درمان بیمار کمک می کند.
شماره تماس های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری : ۰۲۱۲۲۷۸۶۰۴۹ – ۰۹۱۲۸۳۴۰۵۳۶