علت ضعف پا و درمان و فیزیوتراپی ضعف پا

فیزیوتراپی ضعف عضلات پا
فیزیوتراپی ضعف عضلات پا
بنر تماس با فیزیوتراپی دایان

پیدا کردن یک متخصص فیزیوتراپی ضعف پا در سالمندان

پاها به ما کمک می کنند تا در حین انجام کار و انواع فعالیت های اجتماعی راه برویم. با این حال، پاها به دلایل مختلف دچار ضعف شده و توانایی انجام فعالیت‌ های حیاتی زندگی روزمره به طور قابل توجهی مختل می شود. پیاده روی شدید یک ورزش سخت برای سالمندان با فعالیت های زیاد پا است. بنابراین شاید تعجب کنید که “چگونه می توان یک متخصص فیزیوتراپی خوب برای بهبود و درمان ضعف پا پیدا کرد؟”

درد بدن و فیزیوتراپی

از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!

علت ضعف پا

علت ضعف پا در یک یا هر دو پا، یا به عنوان بخشی از ضعف کلی بدن ظاهر می شود. این اتفاق به دلیل از دست دادن قدرت عضلات پا هنگام خستگی اتفاق افتاده و پس از استراحت برطرف می شود.

ضعف ساق پا همچنین به دلیل تغییر شرایط یا تغییرات برگشت‌ پذیر ناشی از عدم فعالیت فیزیکی و استفاده نکردن از پا رخ داده و بر توانایی انجام کارهای روزانه تأثیر می گذارد.

با این حال، ضعف پا گاهی نیز ناشی از بیماری های زیر است:

درد سیاتیک

سیاتیک یک عارضه نخاعی است که اعصاب هنگام خروج از طناب نخاعی در فضاهای بین مهره های ستون فقرات دچار گیر افتادگی یا فشردگی می شوند.

سیاتیک همچنین باعث ضعف در بخشی از بازو یا پا و همچنین علائم دیگری مانند سوزن سوزن شدن، سوزش یا درد می شود.

بیماری های عصبی عضلانی

برخی از بیماری هایی که منجر به ضعف عضلات می شوند عبارتند از:

  • میاستنی گراویس : یک بیماری عصبی عضلانی خود ایمنی که باعث ضعف عضلانی و خستگی ناتوان کننده می شود.
  • مالتیپل اسکلروزیس : نوعی بیماری که بر مغز و نخاع تأثیر گذاشته و منجر به ضعف عضلانی، از دست دادن هماهنگی و تعادل و سایر مشکلات می شود.
  • بیماری گریوز : این بیماری باعث می شود غده تیروئید بیش از حد هورمون تولید کند و منجر به کاهش وزن، اضطراب، لرزش، تحریک پذیری، افسردگی و خستگی ذهنی یا جسمی می شود.
  • سندرم گیلن باره : این بیماری باعث می‌ شود سیستم ایمنی به سلول‌ های سالم در سیستم عصبی محیطی حمله کند و منجر به ضعف، بی‌ حسی، گزگز و در نهایت فلج شود.

بیماری تیروئید

ضعف پا همچنین نشان دهنده مشکلات تیروئید است:

  • کم کاری تیروئید : این بدان معناست که غده تیروئید کم کار است یا مقدار کافی هورمون های حیاتی را تولید نمی کند.
  • پرکاری تیروئید : در این مورد، غده تیروئید بیش از حد فعال است و هورمونی به نام تیروکسین را بیش از حد تولید می کند.

علاوه بر این موارد، عدم تعادل الکترولیت، فتق دیسک، سندرم خستگی مزمن، هیپوتونی، نوروپاتی محیطی، نورالژی، پلی میوزیت و سمومی مانند بوتولینوم و مصرف برخی داروها نیز باعث ضعف عضلانی می شوند.

سکته

سکته مغزی یک وضعیت مرگبار است و گاهی باعث ضعف پا می شود. بنابراین در صورت مشاهده هر گونه ضعف پا که به طور ناگهانی رخ می دهد، باید به دنبال درمان اورژانسی باشید.

مخصوصا در صورت تجربه علائم زیر به دنبال کمک فوری باشید:

  • تاری یا دوبینی
  • تغییرات بینایی یا از دست دادن بینایی
  • بی حسی
  • فلج عضوی از بدن
  • سردردهای شدید
  • تب بالا (بالای 101 درجه فارنهایت)
  • عدم کنترل مثانه یا روده
  • غش و بی حالی

در صورت تجربه هر یک از این علائم بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید.

شایع ترین علل ضعف پا

عوارض ضعف پا

ضعف پا عواقبی از جمله موارد زیر به همراه خواهد داشت:

افزایش آسیب پذیری به دلیل افتادن

ضعف پا اغلب شما را در برابر افتادن آسیب پذیرتر می کند. افراد مسن معمولا عضلات ضعیف تر و انعطاف پذیری و استقامت کمتری دارند.

این امر افتادن های جدی و آسیب دیدگی را افزایش می دهد. ضعف پا حتی در جوانان منجر به انقباضات عضلانی شده و توانایی راه رفتن آسان را مختل می کند.

حساسیت بیشتر به شکستگی

ورزش نکردن نه تنها استقامت، بلکه تراکم استخوان را نیز کاهش می دهد. عدم تحرک (به ویژه در افراد مسن) منجر به پوکی و شکنندگی استخوان شده و این بدان معناست که استخوان به راحتی می شکند.

برای افراد مسن مبتلا به این بیماری، عطسه یا حرکت ناگهانی منجر به شکستگی می شود.

کاهش انرژی

با ضعف عضلات پا سایر عضلات بدن نیز ضعیف تر می شوند. قلب یکی از عضلاتی است که با کم تحرکی ضعیف می شود.

در نتیجه گردش خون با هر ضربان کاهش می یابد، بنابراین قلب باید بیشتر بتپد تا مقدار مورد نیاز خون را به گردش درآورد.

بنابراین، افراد کم تحرک نسبت به افراد فعال ضربان قلب بالاتر و مصرف اکسیژن کمتری دارند.

بدن برای تبدیل مواد مغذی به انرژی به اکسیژن نیاز دارد، و اکسیژن رسانی کمتر به معنای انرژی کمتر است. همچنین ضربان قلب بالاتر منجر به خستگی و کاهش سلامت قلب می شود.

از دست دادن استقلال

کاهش قدرت عضلانی به این معناست که نمی توانید فعالیت های روزانه به خصوص آن هایی که به قدرت عضلانی زیادی نیاز دارند را انجام دهید. بنابراین، کاهش قدرت عضلات منجر به از دست دادن استقلال می شود.

درمان ضعف پا در شب

تشخیص ضعف پا

در صورت ضعف پا بدون هیچ علت ظاهری به پزشک مراجعه کنید. شاید درباره مدت زمانی که این ضعف را تجربه کرده اید و عضلاتی که تحت تأثیر قرار گرفته اند از شما سؤالاتی پرسیده شود.

برای بحث درباره علائم دیگر و همچنین سابقه پزشکی خانوادگی نیز آماده باشید. پزشک همچنین موارد زیر را بررسی می کند:

  • رفلکس ها
  • حواس
  • تون عضلانی

در صورت لزوم یک یا چند مورد از آزمایشات زیر تجویز می شود:

  • سی تی اسکن یا ام آر آی برای بررسی ساختار درونی بدن
  • آزمایشات عصبی برای تعیین سلامت اعصاب
  • الکترومیوگرافی برای ارزیابی فعالیت عصبی
  • آزمایش خون برای بررسی عفونت یا مشکلات دیگر

درمان ضعف پا

پزشک پس از تشخیص دلیل اصلی ضعف پا درمان مناسب را توصیه می کند. برنامه درمانی به علت بیماری و شدت آن بستگی خواهد داشت. برخی از گزینه های درمانی عبارتند از:

عمل جراحی

جراحی گزینه اصلی درمان برای برخی بیماری های خاص (برای مثال فتق دیسک یا پرکاری تیروئید) است.

کار درمانی

کار درمانی بر تمریناتی تمرکز دارد که قدرت بالاتنه را افزایش داده و به شما کمک می کنند از دستگاه ها و ابزارهای کمکی (در صورت لزوم) برای تسلط بر فعالیت های روزمره زندگی استفاده کنید.

کاردرمانی به ویژه در دوره توانبخشی سکته مغزی بسیار مفید است. در چنین مواردی، یک کاردرمانگر تمریناتی را برای تقویت قسمت ضعیف بدن و بهبود مهارت های حرکتی تجویز می کند.

الکتروتراپی

در موارد بیماری، پس از تصادف یا بی حرکتی که عضلات غیرفعال می شوند می توان با استفاده از پالس های الکتریکی تولید شده، عضلات را تقویت نمود و مشکل در عملکرد پاها را به تأخیر انداخت یا متوقف کرد.

الکتروتراپی همچنین جریان خون، استقامت و تحرک را بهبود بخشیده و عضلات را از طریق انقباض تقویت می کنند. سیگنال هایی که باعث انقباضات عضلانی می شوند از طریق الکترودها به پوست منتقل خواهند شد.

این درمان از کاهش قدرت عضلانی و عدم تعادل جلوگیری می کند. ترکیب درمان پیشگیرانه و الکتروتراپی از آسیب های ارتوپدی ثانویه جلوگیری کرده و زمان بهبودی را کاهش می دهد.

الکتروتراپی باید به طور منظم انجام شود. خبر خوب این است که امروزه استفاده از برخی دستگاه های الکتروتراپی در خانه با دستورالعمل های دقیق و تخصصی بسیار آسان شده است.

درمان ضعف پا

دارو

مسکن‌ های بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن به مدیریت بیماری های دردناک مانند نوروپاتی محیطی، سندرم خستگی مزمن و نورالژی کمک می‌ کنند.

اغلب برای تسکین علائم کم کاری تیروئید از روش جایگزینی هورمون تیروئید استفاده می شود. پروتکل درمانی استاندارد شامل استفاده از لووتیروکسین (لووکسین، سینتروئید) یا یک هورمون تیروئید مصنوعی است.

تغییرات رژیم غذایی

اصلاح رژیم غذایی به رفع هرگونه عدم تعادل الکترولیتی کمک می کند. همچنین پزشک در برخی موارد مصرف مکمل‌ هایی مانند کلسیم، اکسید منیزیم یا اکسید پتاسیم را توصیه خواهد کرد.

فیزیوتراپی ضعف پا

فیزیوتراپی ضعف پا شامل تمرینات منظم است که از تجهیزات برای تقویت عضلات استفاده می کند. تمرینات تحت دستور یک متخصص فیزیوتراپی تأیید شده انجام می شود.

تقویت بیشتر عضلات به معنای ترکیب فیزیوتراپی و تکمیل آن ها به همراه درمان های فیزیکی است.

متخصصان فیزیوتراپی به‌ ویژه اگر مبتلا به ام اس یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک باشید تمریناتی را برای بهتر کردن زندگی‌ پیشنهاد می کنند.

در مورد اول، ورزش مقاومتی پیشرونده برای تقویت عضلات و در بیماران مبتلا به اسکلروز جانبی آمیوتروفیک تمرینات کششی و دامنه حرکتی برای کاهش سفتی عضلات تجویز می شود.

علت ضعف پا

گزینه های درمانی برای ضعف عضلانی

علل و علائم زمینه ای ضعف عضلانی، درمان مورد نیاز را مشخص می کنند:

  • اگر این عارضه ناشی از فشار بیش از حد یا آسیب باشد، پس از یک دوره بهبودی می توان علائم را کاهش داد. ورزش منظم نیز باعث بهبود و تقویت عضلات می شود.
  • ایجاد تغییرات در رژیم غذایی و مصرف مکمل ها به رفع هرگونه ضعف پا ناشی از پیروی از یک رژیم غذایی ناسالم کمک می کند.
  • پس از هر بیماری عفونی، معمولا قدرت عضلانی را به دست خواهید آورد.
  • همچنین مصرف دارو انواع خاصی از ضعف عضلانی (مانند میاستنی گراویس) را کاهش می دهد.

علاوه بر این، ضعف عضلانی گاهی ناشی از موارد زیر خواهد بود:

  • تصادف یا جراحی (به عنوان مثال آسیب رباط صلیبی و پارگی منیسک، مشکلات شانه، لگن، دیسک ستون فقرات و کمر، آسیب اعصاب محیطی و تتراپلژی ناقص که منجر به آتروفی عضلانی می شود)
  • اختلال پس از سکته مغزی
  • یک اختلال عصبی یا عضلانی (به عنوان مثال ام اس)

درمان برخی از علائم را کاهش می دهد، اما علت اصلی بروز اختلال را از بین نمی برد.


بیشتر بخوانید : دلیل احساس ضعف عضلانی و ماهیچه ها چیست؟


تمرینات فیزیوتراپی خانگی برای تقویت و بهبود ضعف پا

صرف نظر از دلیل نیاز به فیزیوتراپی ضعف پا، این درمان زندگی بسیاری از افراد را بهبود بخشیده است. لازم است جلسات فیزیوتراپی را کامل کنید، اما انجام تمرینات پا در خانه نیز برای درمان ضعف ماهیچه های پا مفید خواهد بود.

بازیابی قدرت پا بخش مهمی از بهبودی است. در ابتدا گروه های عضلانی اصلی را هدف قرار خواهید داد. سه ناحیه اصلی در پاها وجود دارد که باید روی تقویت آن ها تمرکز کنید.

برای آگاهی از تمرینات مناسب برای شرایط خاص خود همیشه با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید. اکنون بیایید با جزئیات بیشتر درباره این تمرینات صحبت کنیم:

ست های گلوت

انجام تمرینات عضلات سرینی و تقویت باسن آسان بوده و به گردش خون در لگن و پاها کمک می کند. مراحل انجام این تمرینات به صورت زیر است:

  1. صاف به پشت دراز بکشید و سپس زانوها را با زاویه 15 درجه خم کنید. برای راحتی می توانید روی یک تشک ورزشی دراز بکشید.
  2. کمی باسن را از زمین فاصله داده و عضلات باسن را منقبض یا سفت کنید.
  3. حدود پنج ثانیه در این حالت بمانید.
  4. سپس باسن را شل کنید.
  5. هر روز سه ست (10 تایی) را انجام دهید.

بسته به سطح تحمل خود می توانید ست ها را افزایش یا کاهش دهید. در صورت احساس درد شدید تمرین را متوقف کرده و با پزشک تماس بگیرید.

تمرینات فیزیوتراپی ضعف پا

ست همسترینگ

عضلات همسترینگ نقش بسیار مهمی داشته و به خم کردن زانو و عقب کشیدن لگن کمک می کنند.

بنابراین تقویت این عضلات برای کمک به روند بهبودی و بازگشت به راه رفتن آسان و بدون درد ضروری است. یک ست همسترینگ ساده که اکثر افراد می توانند انجام دهند به صورت زیر است:

  1. روی یک سطح راحت و ثابت (مانند تشک ورزشی) روی شکم دراز بکشید.
  2. پا را در ارتفاع حدود 10 تا 12 اینچ به سمت عقب بلند کنید.
  3. 5 ثانیه در این حالت بمانید.
  4. به آرامی پا را به حالت اولیه برگردانید.
  5. روزانه دو یا سه ست 10 تا 15 تایی انجام دهید.

ست عضلات چهارسر

عضلات چهار سر ران از چهار عضله در قسمت جلویی ران تشکیل شده اند. این عضلات به صورت هماهنگ منقبض شده و باعث کشیدگی لگن و زانو می شوند.

تمرینات مختلفی برای تقویت عضلات چهارسر وجود دارد، اما در اینجا یک نسخه ساده که می توانید در خانه انجام دهید آورده شده است:

  1. برای راحتی روی یک تشک ورزشی به پشت دراز بکشید.
  2. زانوی پای آسیب ندیده را تا زاویه 90 درجه خم کنید و پای ضعیف تر را صاف روی تشک نگه دارید.
  3. به آرامی پای ضعیف را حدودا 12 اینچ از سطح زمین بلند کنید.
  4. 5 ثانیه در این حالت بمانید.
  5. به آرامی پا را روی زمین برگردانید.
  6. روزانه دو یا سه ست 10 تا 15 تایی انجام دهید.

موارد ذکر شده تمرینات تقویت کننده پا هستند که می توانید برای افزایش سرعت بهبودی در خانه انجام دهید.

تمرینات مختلف دیگری نیز وجود دارد که می‌ توان برای تقویت عضلات سرینی، همسترینگ، عضلات چهارسر ران و سایر نواحی مهم پایین بدن انجام داد.

همچنین گاهی یک برنامه تمرینی سفارشی توسط متخصص فیزیوتراپی برای بهبود سریع تر ضعف ماهیچه پا طراحی خواهد شد.

فیزیوتراپی ضعف ماهیچه پا

چگونه می توان قدرت پاها را بهبود بخشید؟

می توانید تمرینات زیر را انجام دهید:

  • ورزش‌ های هوازی مانند پیاده ‌روی، دوچرخه ‌سواری ثابت و ایروبیک در آب راه‌ های کم‌ تأثیر برای بهبود جریان خون و قدرت عضلانی هستند.
  • بلند کردن پاشنه
  • کشش ساق پا
  • کشش همسترینگ
  • تمرین تعادل تاندم

برخی از تمرینات پا که می توان انجام داد شامل موارد زیر هستند:

  • اسکات : 3 ست 10 تایی
  • لانژ : 3 ست 10 تایی
  • اسکات تک پا : 3 ست 10 تایی در هر سمت
  • گود مورنینگ : 3 ست 10 تایی
  • دانکی کیک : 3 ست 10 تایی در هر سمت
  • لانژ از پهلو : 3 ست 10 تایی در هر سمت
  • کشش ساق پا : 3 ست 10 تایی
  • پل های گلوت : 3 ست با 10 تکرار

بیشتر بخوانید : آسیب های رایج پا + آناتومی پا


سؤالات متداول

کمبود چه موادی منجر به ضعف پا می شود؟

ضعف عضلات پاها در بسیاری از موارد به دلیل کمبود ویتامین D است.
کافی نبودن این ویتامین منجر به احساس سنگینی در پاها، خستگی سریع، مشکل در بالا رفتن از پله ها و بلند شدن از حالت نشسته می شود. مصرف مکمل یک راه حل آسان برای دریافت ویتامین D خواهد بود.

چه غذاهایی عضلات پا را تقویت می کنند؟

غذاهای تقویت کننده پا تنها محدود به این لیست نیستند، اما برخی از بهترین غذاها عبارتند از:
ماست (اکثر برندها دارای ویتامین D هستند و می توان تا 30 درصد از کلسیم روزانه را دریافت کرد).
شیر
ماهی سالمون و ماهی تن
اسفناج
غذاهای غنی شده

آیا مشکلات قلبی منجر به ضعف پا می شوند؟

بسیاری از آمریکایی ها از بیماری های قلبی رنج می برند که می توان این مشکل را با ورزش و کاهش وزن از بین برد. با این حال، ورزش منجر به ضعف پا شده و این موضوع به نوبه خود ورزش بیشتر را دشوار می کند.

علت ضعف پا در سالمندان چیست؟

ابتلا به دیابت و تصلب شرایین در افراد مسن گردش خون را مختل می کند. سیگار کشیدن، سبک زندگی کم تحرک، فشار خون و کلسترول بالا نیز باعث تضعیف گردش خون می شوند.
با بالا قرار دادن پاها هنگام نشستن یا دراز کشیدن می توان ضعف شدید پایین تنه را به حداقل رساند.

چگونه یک مرکز فیزیوتراپی خوب برای درمان ضعف پا پیدا کنم؟

انتخاب یک متخصص فیزیوتراپی خوب مزایای زیادی دارد. اگر به دنبال متخصصی با تجربه هستید با کلینیک دایان تماس بگیرید.
تیم متخصصان ما با پزشک شما همکاری کرده و بهترین درمان ها را برای ضعف پا ارائه می دهند. برای بازیابی سلامت و عملکرد صحیح پاها با ما در ارتباط باشید.

اگر احساس ضعف یا سبکی سر داشتید این احتمال وجود دارد که به هیپوگلیسمی مبتلا باشید. اگر قند خون پایین باشد نیز ضعف یا لرزش دست ها و پاها را تجربه خواهید کرد. برای دریافت نوبت حضوری جهت معاینه و درمان ضعف عضلات پا با کلینیک دایان در تهران تماس بگیرید.

در انتها شماره تماس‌های کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل02122786049 – 09128340536

5 1 امتیازدهی
امتیازدهی

بفرست برای کسی که نیاز داره ببینه . . .

بیشتر در این رابطه بخوانید

آخرین مقالات در فیزیوتراپی دایان

عضویت
اطلاع دهی برای
guest

0 نظرات
بارخورد درون خطی
نمایش همه دیدگاه‌ها
برای دیدن نوشته هایی که دنبال آن هستید تایپ کنید.