شکستگی انگشتان دست انواع و شدت مختلفی داشته و اکثر آن ها با روشی ساده درمان می شوند، هرچند برخی شکستگی ها به عمل جراحی نیاز خواهند داشت.
آنچه بسیار اهمیت دارد تشخیص صحیح شکستگی و انتخاب بهترین برنامه درمانی است.
از درد و کوفتگی بدن خسته شدی؟
تماس بگیر و وقت معاینه یا فیزیوتراپی تنظیم کن!
انگشتان قادر به انجام حرکات بسیار ظریف و هماهنگ هستند و اختلال در این حرکات بر فعالیت های کاملا عادی مانند غذا خوردن، نوشتن یا بستن بند کفش تأثیرات چشگیری دارد.
به دلیل نقش مهم انگشتان، تمام شکستگی ها باید توسط پزشک بررسی شده و درمان مناسب ارائه شود.
علل شکستگی انگشت
اکثر شکستگی های انگشتان در نتیجه تلاش برای جلوگیری از زمین خوردن و یا دور کردن یک جسم اتفاق می افتند.
انگشتان معمولا اولین قسمتی از بدن هستند که با دیوار، زمین یا سایر اشیاء تماس پیدا کرده و دچار آسیب می شود. شکستگی انگشتان گاهی نیز در نتیجه تصادفات و یا صدمات ناشی از چرخش یا پیچش انگشت رخ می دهد.
شکستگی در برخی موارد نتیجه رشد استخوانی غیرطبیعی در داخل انگشت است. این نوع آسیب که شکستگی پاتولوژیک نامیده می شود ناشی از وضعیتی است که باعث ضعف و شکستگی بیشتر استخوان می شود.
تومور، عفونت و پوکی استخوان علل رایج شکستگی های پاتولوژیک انگشت هستند.
علائم شکستگی انگشتان دست
علائم شکستگی انگشت عبارتند از:
- درد هنگام لمس استخوان
- تورم انگشت
- کبودی انگشت
- مشکل در خم کردن انگشت
- تغییر شکل انگشت
سایر مشکلات انگشتان از جمله عفونت، دررفتگی و آسیب تاندون نیز گاهی علائم مشابه شکستگی دارند. بنابراین برای اطمینان از تشخیص لازم است آسیب را ارزیابی کنید.
در بسیاری از شرایط شکستگی ها در اوایل آسیب دیدگی و قبل از ایجاد بافت اسکار بهتر درمان می شوند.
طبیعی است که فکر کنید انگشت رگ به رگ شده است، اما در واقع انگشت دچار شکستگی شده و نیاز به درمان جراحی دارد.
در نظر گرفتن یک نوع شکستگی که نیاز به درمان خاص دارد به عنوان رگ به رگ شدن و تاخیر در تشخیص منجر به پیامدهای طولانی مدت می شود.
محدودیت در تحرک و بدشکلی مزمن انگشت معمولا عوارضی هستند که در این شرایط رخ می دهند. به همین دلیل هر گونه آسیب انگشت باید توسط پزشک ارزیابی شود و در صورت نیاز، تصویربرداری اشعه ایکس تجویز خواهد شد.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی بعد از شکستگی در منزل و کلینیک
تشخیص شکستگی انگشت
پزشک در صورت وجود علائم شکستگی انگشت احتمالا برای تشخیص دقیق، تصویربرداری با اشعه ایکس را توصیه می کند.
تمام شکستگی ها در این آزمایش به درستی نشان داده نمی شوند، بنابراین در صورت نامشخص بودن آسیب احتمالا لازم است چندین عکس در جهت های مختلف گرفته شود.
معاینه انگشت آسیب دیده برای تعیین روش درمان بسیار مفید است. معاینه به تعیین کوتاه شدگی یا چرخش انگشت در نتیجه آسیب کمک می کند.
در ادامه خواهید دید که این عوامل نقش مهمی در تعیین روش درمان دارند. همچنین معاینه برای اطمینان از عدم آسیب دیدگی تاندون یا آسیب های دیگری که می توانند توصیه های درمانی را تغییر دهند مفید خواهند بود.
انتخاب روش درمان برای شکستگی انگشت به سه عامل اصلی بستگی دارد:
- اول، اگر شکستگی یکی از مفاصل انگشت را درگیر کرده باشد
- دوم، شکستگی پایدار یا ناپایدار باشد.
- سوم، اگر در انگشت تغییر شکل مشاهده شود
اگر شکستگی مفصل را درگیر کند، لازم است از قرار گرفتن صحیح سطوح مفصل در یک راستا اطمینان حاصل شود.
پزشک ابتدا در تصویر اشعه ایکس، مفاصل انگشتان را بررسی کرده و مطمئن می شود که مفاصل در تراز نامنظم قرار نگرفته باشند. سپس اطلاع از پایدار یا ناپایدار بودن شکستگی از اهمیت برخوردار است.
پزشک برای تعیین پایداری شکستگی، الگوی شکستگی را در تصویر اشعه ایکس بررسی کرده و پیش بینی می کند که شکستگی به مرور زمان از موقعیت خود خارج می شود و یا در وضعیت پایدار باقی می ماند.
در نهایت، پزشک ناهنجاری هایی مانند کوتاه شدن و چرخش انگشت را بررسی می کند. انگشتان آسیب دیده نیز باید همانند انگشتان سالم در یک راستا قرار بگیرند.
این بدان معناست که اگر تمام انگشتان هر دو دست را صاف کنید باید به یک اندازه باشند. همچنین وقتی دست را مشت می کنید انگشتان نباید روی هم قرار بگیرند و باید موازی یکدیگر باشند.
روی هم قرار گرفتن انگشتان هنگام مشت کردن دست احتمالا نشانه تغییر شکل و چرخش ناشی از شکستگی خواهد بود.
در صورتی که سطوح مفصل به درستی در یک راستا قرار نگیرند، شکستگی ناپایدار باشد و یا اگر تغییر شکلی وجود داشته باشد که نیاز به اصلاح دارد، احتمالا برای بازیابی عملکرد مطلوب پس از آسیب لازم است عمل جراحی انجام شود.
بیشتر بخوانید : تمرینات انگشت دست
درمان شکستگی انگشت
در صورتی که نیاز به درمان خاصی نباشد برای محافظت از انگشت آسیب دیده از یک آتل کوچک استفاده می شود.
در برخی موارد می توان از انگشت کنار انگشت آسیب دیده به عنوان آتل استفاده کرد. در این وضعیت دو انگشت به یکدیگر چسبانده می شوند.
در صورت خارج شدن انگشت شکسته از موقعیت صحیح و مشاهده تغییر شکل احتمالا نیاز به اصلاح انگشت خواهد بود که معمولا تحت بی حسی موضعی انجام می شود.
در این مورد، تزریق به اعصاب کوچک در پایه انگشت انجام شده و بی حسی به پزشک اجازه می دهد شکستگی و تغییر شکل را اصلاح کند.
اگر شکستگی باعث ناهماهنگی مفصل شده باشد، ناپایدار باشد و یا تغییر شکل قابل اصلاح نباشد، برای تنظیم مجدد انگشت و نگه داشتن قطعات شکسته در محل صحیح عمل جراحی لازم است.
برای نگه داشتن شکستگی در موقعیت مناسب می توان از پین، صفحات و پیچ استفاده کرد. مدیریت شکستگی انگشت با جراحی دشوار است چراکه سفتی مفصل یکی از عوارض رایج پس از عمل است.
بنابراین پزشک حتی در برخی شرایط که استخوان در راستای صحیح قرار ندارد نیز درمان غیرجراحی را توصیه می کند. دلیل این انتخاب آن است که سفتی نسبت به ناهماهنگی جزئی می تواند نتایج بدتری به همراه داشته باشد.
بیشتر بخوانید : فیزیوتراپی انگشتان دست
سخن نهایی
شکستگی یکی از علل رایج درد و تغییر شکل انگشتان است. درمان سریع و مناسب شکستگی انگشت به بهبودی افراد و بازیابی عملکرد و تحرک مناسب انگشتان کمک می کند.
جراحی معمولا ضروری است، اما به نظر می رسد رمز موفقیت در بازیابی تحرک و عملکرد انگشت، شروع درمان بلافاصله پس از آسیب است.
از انگشتان دست برای کارهای ظریف و هماهنگ استفاده می شود، به همین دلیل شکستگی هر یک از آنها در فعالیت روزمره فرد تاثیر منفی می گذارد. اگر از این ناحیه دچار مشکل شدید به کلینیک تخصصی فیزیوتراپی دایان مراجعه کنید.
در انتها شماره تماسهای کلینیک فیزیوتراپی دایان جهت دریافت نوبت حضوری فیزیوتراپی مچ دست و فیزیوتراپی در منزل : 02122786049 – 09128340536